Güncel Yazılar

Zirkonyum Kaplamanın Avantajları

Zirkonyum Kaplamanın Avantajları

Günümüzde diş hekimliğinde daha dayanıklı ve daha estetik malzemelerin kullanımı bir gereklilik durumuna gelmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hastaların diş hekimlerinden hem estetik hem de tedavi açısından beklentileri artmıştır. Özellikle diğer beyazlatma işlemleriyle olumlu sonuç alamayan hastalar daha kesin bir çözüm aramaktadırlar. Bunun için de son yıllarda en çok kullanılan yöntemlerin başında zirkonyum kaplama gelmektedir.

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Hastalar çeşitli nedenlerden dolayı diş kaplama tedavisine ihtiyaç duymaktadır. Diş kaplama tedavileri metal destekli ve metal desteksiz olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Metal destekli kaplamalar geleneksel porselen kaplamalar; metal desteksiz kaplamalar ise zirkonyum kaplamalardır. Hastalara en çok önerilen yöntem olan zirkonyum kaplama kısa sürede eski porselen kaplamaların yerini almıştır. Her ne kadar porselen destekli diş kaplamaları hastalara maliyet açısından daha uygun gibi gözükse de zirkonyum kaplama çok daha uzun ömürlü ve doğal bir sonuç sunmaktadır. Bu bakımdan son yıllarda diş hekimlerinin de yönlendirmeleriyle hastaların çoğu zirkonyum kaplamayı tercih etmektedir.

Zirkonyum Kaplamanın Kullanım Alanları

Zirkonyum kaplama daha çok estetik amaçlı diş tedavilerinde kullanılır. Bunlar: diş beyazlatma, gülüş dizaynı, arka diş köprüleri, implant üstü protezleri, restorasyon gerektiren diş kayıpları ve diş bozukluklarıdır.

Neden Zirkonyum Kaplama?

Zirkonyum kaplama diş tedavilerinde kullanılan diğer kaplama yöntemlerine göre çok daha kullanışlı ve kaliteli bir yöntemdir.

Zirkonyum son derece güçlü bir maddedir, bu da zirkonyum kaplamaların çok dayanıklı olmasını sağlamaktadır. Zirkonyum porselene göre yaklaşık beş kat daha güçlüdür. Ayrıca metal kaplamalar gibi soğuğa ya da sıcağa karşı hassas değildir. Dolayısıyla hastalar doğal dişleriyle yiyip içtikleri her şeyi zirkonyum kaplamaları ile gönül rahatlığıyla tüketebilirler. Ancak, kendi dişlerinizle yememeniz gereken çok sert veya kabuklu gıdaları zirkonyum kaplama ile de yemeniz doğru olmayacaktır.

Zirkonyum kaplama, metal seramik kaplamalara alternatif oluşturmuştur. Bu da metale karşı alerjisi olan hastalar için büyük bir avantajdır. Zirkonyum kaplamanın bir diğer avantajı ise diş dokusuyla olan uyumudur. Öte yandan porselen kaplamalar diş ve diş etlerine tam anlamıyla uyum sağlamaz. Diş ile kaplama arasında boşluk kalması burada yemek kalıntılarının birikmesine ve kötü bir ağız kokusuna yol açar.

Metal kaplamalarda hastaların karşılarına çıkan alttaki siyah metalin gri yansıması, diş etleri çevresinde morarma ve diş eti çekilmesi gibi problemler zirkonyum kaplamalarda görülmez. Diş etleri herhangi bir rahatsızlığa bağlı olarak çekilse bile alttan gerçek diş renginde bir yapı görünecektir.

Zirkonyum hem beyaz renge sahip olması hem de ışığı geçirme özelliği sayesinde dişlerde metal kaplamalar gibi mat ve opak bir görüntü değil, doğal diş dokusuna benzer canlı bir görüntü sağlar. Gene metal diş kaplamalarında karşılaşılan sorunların başında tedaviden sonra dişlerin lekelenmesi gelmektedir. Fazla çay ve kahve tüketimi ve sigara alışkanlığı uzun vadede dişlerde lekelenmeye sebep olmaktadır. Ancak zirkonyum lekelenmeye karşı dirençli bir madde olduğundan, zirkonyum kaplamalarda bu soruna rastlanmaz.

Zirkonyum kaplamanın en büyük avantajlarından biri de bu tedavi yapılırken dişlerin doğal yapısına fazla bir müdahaleye gerek olmamasıdır. Zirkonyum kaplama ince ve şeffaf bir yapıya sahip olduğundan, özenli bir şekilde yapılan küçük bir inceltme işlemi yeterlidir. Oysa porselen kaplamalarda dişlerin hazırlanması için çok daha fazla inceltme, törpüleme ve kesme gibi işlemlere ihtiyaç vardır.

Özetleyecek olursak diğer alternatiflere göre zirkonyum kaplama hem dayanıklı, hem estetik ve doğal, hem de bakımı kolay olması bakımından daha avantajlıdır. Zirkonyum kaplama tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.