Güncel Yazılar

Zirkonyum Kaplamaların Tercih Edilmesinin Sebepleri

Zirkonum kaplamalar, zirkonya isimli dayanıklı ve insan vücuduna uyumlu malzemeden üretilmektekdir. Doğal dişe yakın renkleri ve işlevleri sayesinde diş kaplamalarında en fazla tercih edilen uygulamalar arasındadır. Zirkonya, titanyum sınıfına dahil edilen zirkonyum metalinden elde edilmektedir.

Diş kaplamaları denilince, nasıl bir yapıda oldukları herkesin zihninde canlanmayabilir. Dişin ön tarafına veya implantın üzerine yerleştirilen, dişe benzeyen başlıklara kaplama veya kuron adı verilir. Fonksiyonel ve estetik faydalarından dolayı kullanımları oldukça yaygındır.

Zirkonyum kaplamalar, renk bozukluğu görülen dişlerde gülüş kalitesini arttırmak için sıklıkla başvurulan prosedürlerden biridir. Ortodonti uygulamalarının yapılamadığı durumlarda, şekil bozukluğu bulunan dişlerin iyileştirilmesi için kullanılır. Kanal tedavisi uygulanmış bir dişi kapatmak için büyük bir dolgu gerektiğinde destekleyici yapı olarak kullanılabilirler.

 

Zirkonyum Kaplamaların Başlıca Avantajları

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, zirkonyum kaplamaların geleneksel kaplamalara kıyasla ön plana çıkmasını sağlayan birtakım avantajları mevcuttur.

  • Doğal Görünüm: Zirkonya kaplamalar, renkleri ve yarı saydam olmaları sebebiyle doğal dişlerin minelerine benzerler. Bu sayede doğal dişlerle uyum gösterirler. Bu durum, ön dişlere yapılan uygulamalarda daha fazla önem taşımaktadır.
  • Dayanıklılık: Zirkonyum kuronlar, aşınma ve yıpranmaya karşı oldukça dayanıklıdır. Bu özellikleri sayesinde ağzın hemen her bölgesinde gerçekleştirilen tedavilerde kullanılabilirler.
  • Isı Dayanıklılığı: Zirkonya, diğer kaplamalara kıyasla sıcak ve soğuğa karşı düşük toleranslıdır. Çok soğuk veya çok sıcak bir yiyecek ve içecek tüketirken çoğunlukla bir duyarlılık hissedilmez.
  • Lekelenme Direnci: Çay, kahve gibi içeceklerin ve sigara tüketiminin sonucunda metalden yapılan kaplamalarda lekelenme ve sararmalar görülür. Zirkonyum kuronlar kararmaya karşı dirençlidir.
  • Malzeme: Metal alerjisi olan hastalar, zirkonyum kaplamaları rahatlıkla tercih edebilir. Bu kuronlar metal içermez, insan vucüduyla yüksek uyum gösterirler.
  • Bakım Rahatlığı: Hastalar, günlük ağız bakımlarına dikkat ettikleri müddetçe zirkonyum kaplamalarla ilgili sorun yaşamazlar. Asgari bir bakımla birlikte ömür boyu kullanımları mümkündür.