Güncel Yazılar

Zirkonyum Kaplama Uzun Ömürlü Bir Uygulama mı?

Zirkonyum Kaplama Uzun Ömürlü Bir Uygulama mı?

Zirkonyum kaplamalar estetik diş hekimliğinin en çok tercih edilen ve uygulanan prosedürlerinden biridir. Zirkonyum kaplama ışığı geçiren yapısı sayesinde doğal diş rengi ve yapısına en çok benzeyen alternatif olmuş ve böylelikle porselen diş kaplamaların yerini hızla almıştır. Dişlere ve diş etine uyumu, sağlamlığı, en doğal ve en kaliteli kaplama malzemesi olmasıyla zirkonyum kaplamalar diş hekimleri tarafından en çok önerilen yöntemdir. Zirkonyum kaplama ayrıca, metala alerjisi olan ve metal bazlı ürünleri kullanamayan hastalar için de iyi bir tercihtir.

Zirkonyum kaplama yaptırmayı düşünen hastaların en çok merak ettiği konu bu kaplamaların kalıcılığıdır. Alternatiflerine göre hem daha sağlıklı hem de daha estetik bir çözüm olan zirkonyum kaplamalar, kalıcılık bakımından da porselen ve metal diş kaplamalarına göre üstündür. Peki zirkonyum kaplamaların kalıcılığı hangi unsurlara bağlıdır?

Zirkonyum, doğada bulunan en güçlü maddelerden biridir, dolayısıyla iyi bakıldığı sürece 10 yıldan uzun süre rahatlıkla kullanılabilirler. Hatta çok iyi bakılırlarsa bu süreyi 15-20 yıla kadar çekmek de mümkündür. Zirkonyum kaplamalara uygulanacak bakım, doğal dişlere uygulanacak bakımdan farklı değildir. Günde 3 kez dişleri fırçalamak, ağız bakım suyu ve diş ipi kullanmak, yumuşak diş fırçaları tercih etmek, çok soğuk ve çok sıcak içeceklerden kaçınmak ve kabuklu besinleri dikkatli tüketmek gibi şeyler yeterli olmaktadır. Zirkonyum çok dayanıklı bir madde olduğundan bu kaplamalar kolay kolay kırılmasa da çok sert ve kabuklu besinlerden uzak durmak gerekir. Özellikle kuruyemiş gibi sert kabuklu gıdaları dişinizle kırmaya çalışmak kaplamalarınıza zarar verebilir. Bununla birlikte her yıl en az 2 kez diş hekiminizi ziyaret etmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Elbette bu kalıcılığı etkileyen tek faktör hastanın dişlerine iyi bakması değildir; zirkonyum kaplamaların uzman bir diş hekimi tarafından, ustalıkla ve kaliteli malzemeler kullanılarak yapılması da bir o kadar önemlidir. Kalitesiz malzemelerle yapılan bir uygulamadan yüksek bir performans beklenemez.

Kaliteli bir zirkonyum kaplama, plak oluşumuna müsaade etmez ve doğal diş gibi kolayca lekelenmez. Ağızla mükemmel uyum sağlayan zirkonyum kaplamalar, bakteri üretmez ve kötü ağız kokusuna da neden olmaz. Bu kaplamaların uzun yıllar boyunca ilk günkü gibi bembeyaz kalmasını sağlamak için çay, kahve ve asitli içecekleri fazla tüketmemek ve sigaradan uzak durmak faydalıdır. Bunlara ek olarak, beyazlatıcı diş macunları ve ağız bakım sularını da kullanabilirsiniz.

Zirkonyum diş kaplama hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim bilgilerimizden kliniğimize ulaşarak uzman diş hekimlerimizden ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.