Güncel Yazılar

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Estetik diş hekimliğinde zirkonyum porselenler, metal destekli porselen kaplamaların sahip olduğu dezavantajları ortadan kaldırmak için kullanılmaya başlanmış, yeni nesil bir diş kaplama yöntemidir. Şeffaf bir görünüme sahiptir. Şeffaf görüntüsünün ardında oldukça sağlam bir malzeme yapısı vardır. Zirkonyum dioksit, yapısı gereği değişime uğrayarak şekillendirilebilen bir maddedir.  Çeşitli ısılardan geçirildikten sonra dijital işlemler yardımıyla kullanıma hazır hale getirilir. Beyaz renkli zirkonyum dioksit blokların kesilmesiyle her hastaya özel olarak hazırlanan bu kaplamalar diş hekimleri tarafından titizlikle diş yüzeyine uygulanır. Zirkonyum kaplama uygulaması hem hekim hem de hasta açısından oldukça basittir. İlk muayenede hastanın ağız sağlığı kontrol edilerek varsa ortadaki diş ve diş eti rahatsızlıkları ortadan kaldırılır.  Dijital ortamda dişlerin ölçüsü alınır. Daha eski kaplama yöntemlerinde diş ölçüsü alınırken ortaya çıkabilen yanlış veriler, ölçü kalıbının hastanın ağzına tam oturmaması gibi problemler teknolojiden faydalanan zirkonyum kaplama yönteminde görülmez. Ölçü işlemi ile birlikte zirkonyum kaplama, laboratuvar ortamında yapılmak üzere işleme alınır. Dişlerin boyutu, yapılacak dişlerin sayısı, renk seçimi, yüze uyumu, doğallığı ayarlanır ve ortalama 3 ile 5 gün arasında hazırlanması tamamlanarak anlaşmalı kliniğe gönderilir. Hazır olan zirkonyum porselen kaplamaların uygulanabilmesi için hasta kliniğe davet edilir. 

İlk olarak kaplamanın uygulanacağı dişlerin yüzeyleri şerit şeklinde az miktarda törpülenir. Bunun nedeni, zirkonyum kaplama yapıştırıldığında diş yüzeyinde çıkıntılı bir görünümün olmasını önlemektir. Törpüleme işleminin ardından diş hekimi neredeyse şeffaf olan zirkonyum kaplamaları alır ve özel bir yapıştırıcıyla doğal dişe sabitler. Bu sabitleme işlemi çok dikkat gerektirmektedir. Zirkonyum kaplama işleminin amacı doğal görünüm kazandırmaktır. Zirkonyum kaplama titizlikle diş eti çizgisine oturtulur. Özel yapıştırıcı içeriği ile doğal dişe sabitlenen zirkonyum kaplama, dişten düşme, yerinden oynama gibi durumlara mahal vermez.  Dişlere uygulanan işlemler sırasında lokal anestezi uygulandığı için hasta acı ve sızı hissetmez. Yapıştırma işlemi ise en rahat kısmıdır. Zirkonyum kaplama kişilerin estetik ve doğal bir diş görünümüne sahip olmalarını sağlar. Işığı neredeyse gerçek bir diş kadar iyi yansıtır. Zirkonyum kaplama sahipleri günlük hayatta, diledikleri yemeği yerken doğal dişleri gibi rahatlıkla kullanabilir ve tüm fotoğraflarda en içten gülümsemeleriyle poz verebilir.  

Zirkonyum kaplama yaptırmayı düşünen birçok hasta kaplamanın yüzeyinde leke oluşup oluşmayacağını merak etmektedir.  Zirkonyum kaplamalar leke oluşumuna karşı oldukça dayanıklıdır. Kaygan bir yüzeyi olduğu için çay, kahve, sigara gibi diş rengini bozan ve boya veren gıdalar zirkonyum diş kaplamasını etkilemez. Ayrıca tartar oluşumuna da izin vermez. Diş yüzeyi her zaman beyaz ve temiz görünüme sahiptir. Estetik kaygılara sahip hastaların beklentilerinin tam anlamıyla karşılar.  

Zirkonyum kaplamaya sahip dişin tek başına, herhangi bir sebep olmaksızın kırılması neredeyse imkansıza yakındır. Ancak yaşanan travmalar sonucu zirkonyum kronlar bazen kırılabilir veya düşebilir. Fakat bir zirkonyum kaplamanın çürümesi imkansızdır sadece yeterli ağız ve diş bakımının sağlanmadığı durumlarda, zirkonyum kaplama altındaki dişin çürüdüğü görülebilir.  Hasta ağız ve diş sağlığını korumaya gayret ettiği müddetçe zirkonyum kaplama uzun yıllar kullanılabilir. Şeffaf görüntüsü sahip olduğu dayanıklılığa karşı zıt bir imaj yaratsa da zirkonyum kaplamanın sahip olduğu dayanıklılık hastaları şaşırtmaktadır.   

Zirkonyum kaplama tedavisini yaptırmaya karar veren hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri de maliyetinin ne kadar olduğudur. Unutulmamalıdır ki, her insanın kendine birbirinde farklı ağız sağlığı problemleri sorunu ve istekleri vardır. Sağlıklı bir gülümsemeye giden yolculukta zirkonyum kaplama işleminin yanında hastanın ihtiyacı olan diğer tedaviler diş hekimi tarafından uygun görülürse uygulanır. Bu nedenle zirkon kaplama fiyatı için önceden bir şey söyleyebilmek mümkün değildir.