Güncel Yazılar

Yaprak Porselen Kaplama Nedir ve Hangi Durumlarda Yapılmalıdır?

Estetik diş hekimliğinde son zamanlarda sıkça kullanılan tedavi yöntemlerinden biri yaprak porselen uygulamasıdır. Tıp dilinde Laminate Veneer, halk arasında ise yaprak porselen olarak adlandırılan bu yöntem, dişlerin ön yüzeylerinde 0,3 -0,5 mm gibi minimal düzeyde bir aşındırma yapılmasının ardından hastadan alınan ölçü sonucu hazırlanan ve takma tırnağa benzeyen porselenlerin özel yapıştırıcılar yardımıyla diş yüzeylerine uygulanmasıyla yapılmaktadır.

Hastaların yaprak porselenden beklentisi, parlak, düzgün ve etkili bir gülüşe sahip olmaktır. Bu porselenler oldukça ince yapıda olduğundan ve dişlerin ana rengini de bir derece yansıttığından dolayı, doğal bir gülüş elde edilmesi kaçınılmazdır. Yaprak porselen yapılacak hastanın doğal dişlerinin boyu, genişliği ve rengi de bu yöntemde oldukça önemlidir, çünkü bu uygulamadaki temel amaç doğallığı koruyarak yüzdeki altın oranı sağlamaktır.

Yaprak Porselen Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?
Kalıcı bir diş estetiğine kapı aralayan yaprak porseleni uygulamasının hastalar için birçok avantajı vardır. Oldukça ince bir yapısı olduğundan doğal duran yaprak porselenler, estetik durmakta ve dişlerinizi kusursuz göstermektedir. Aynı zamanda çay, kahve, sigara gibi dişin rengini etkileyen unsurlar, yaprak porselene zarar vermemekte ve böylece dişler aynı renkte uzun süre kullanılabilmektedir. Hastalar açısından da son derece rahat kullanılan yaprak porselenler, dişte herhangi bir ağırlık yapmaz, adaptasyonları kolaydır. Son olarak da, yaprak porselen yapısı gereği aşınmalara çok dirençli olduğundan, dişlerin çürüme hızını da büyük ölçüde yavaşlatmaktadır. Diş fırçalama ve ağız bakımına en az kendi dişlerinde olduğu kadar dikkat edilmelidir.

Hangi Durumlarda Yaprak Porselen Tedavisi Uygulanabilir?

1-Ön dişlerinizde kırıklar mevcutsa

2-Dişlerinizin ön yüzeyleri birçok fiziksel etken nedeniyle yıpranmış ve aşınmışsa

3-Dişlerinizin renginden memnun değil ve artık biraz daha beyaz dursun istiyorsanız

4-Dişlerinizde ayrıklık varsa ancak tel tedavisini uygulamak istemiyorsanız

5-Dişlerinizde daha önceleri yapılan dolgulara bağlı olarak yaşanan renk farklılıkları söz konusuysa

6-Ağzınızdaki dişlerin herhangi yerlerinde çeşitli boşluklar varsa

7-Geçmişte kullandığınız antibiyotikler nedeniyle dişleriniz renklendiyse

8-Gülüşünüzü beğenmiyor ve gülüş tasarımını denemek istiyorsanız

9- Gülme sırasında üst dişleriniz görünmeyecek kadar diş boyutlarınızda bir farklılık varsa yaprak porselen yöntemini deneyebilirsiniz.