Güncel Yazılar

Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf Plak Tedavisi

Eskiden ortodontik tedavi denince akla ilk gelen metal ve porselen braketler olsa da günümüzde durum farklı. Dünyada yaklaşık 10 yılı aşkın süredir kullanılmakta olan şeffaf plaklar son 3-5 yıl içinde Türkiye’de de yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Bundan bir 10 sene öncesinde çapraşık ya da eğri dişlere sahip olan kişiler ortodonti tedavisine sıcak bakmazdı. Bu durumda en büyük etken, o zamanlarda bilinen tek ortodonti yönteminin standart metal braket ve diş telleri olmasıydı. Halen diş hekimleri tarafından sıklıkla tercih edilen ve çok başarılı sonuçlar veren metal diş telleri, estetik kaygılardan dolayı özellikle yetişkin hastaları düşündürmektedir. Bu nedenle metal braketlere alternatif olarak uzun yıllardır porselen braketler kullanılmaktaydı. Son birkaç yılda ise yurtdışında popüler bir tedavi yöntemi olan şeffaf plaklar Türkiye’de de yaygınlaşmaya başladı.

Şeffaf Plak Nedir?

Invisalign olarak da geçen şeffaf plak en basit tanımıyla dişlerin, diş teli yerine saydam plaklar ile düzeltildiği bir ortodontik tedavidir.  Şeffaf plaklar, uzaktan bakıldığında fark edilmezler; karşı taraf ancak konuşma mesafesinde şeffaf plağınızı fark edebilir.

Şeffaf plak tedavisi her yaşta kullanılabilen pratik bir yöntemdir. Özellikle dişleri arasında geniş boşluklar bulunmayan fakat genel diş diziliminde eğrilik olan kişiler bu tedavi için en uygun adaylardır. Çok şiddetli ve çene yapısından kaynaklı diş bozukluğu olan hastalarda bu yöntem uygun olmayabilir. Eğer ortodontistiniz diş yapınızı şeffaf plak tedavisine uygun bulursa ilk iş olarak diş ölçüleriniz alınır ve plaklarınız hazırlanmaya başlanır. Her hastanın diş ölçüleri ve şekli farklı olduğundan tedavi öncesinde hastanın diş kalıbı çıkartılır ve özel plaklar hazırlanır. Şeffaf diş plakları diğer ortodontik yöntemlerin aksine sabit değillerdir; dişlerinizi fırçalarken ve ağız bakımınızı yaparken, yemek yerken, hatta dilerseniz özel günlerde birkaç saat bunları çıkartabilirsiniz. Şeffaf plaklar set halinde hazırlanır ve her bir plak 2 hafta kadar kullanılır.

Şeffaf plaklar estetik bir görünüm sergiledikleri ve ağız bakımı açısından herhangi bir zorluk çıkartmadıkları için kısa sürede popüler bir tedavi yöntemi olmuştur. Metal ve porselen diş tellerini kullanmak istemeyen ancak iş ve sosyal hayatında daha güzel dişlerle ön plana çıkmak isteyenler için tasarlanan şeffaf plakların tek dezavantajı tedavi süresinin daha uzun olmasıdır. Standart diş telleri dişler üzerine sabitlendiğinden dolayı tedavi süresi bir miktar daha kısayken, şeffaf plak tedavisinde bu süre uzamaktadır. Şeffaf plaklar gün içerisinde en az 20 saat takılmalıdır. Düzenli olarak kullanılmazlarsa tedavi süresinin uzaması ve etkili sonuç alınamaması kaçınılmazdır.

Şeffaf diş plakları ve diğer tüm ortodontik tedavi seçenekleri için polikliniğimizi arayarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.