Güncel Yazılar

Porselen Diş Teli Kimlere Uygulanabilir?

Porselen Diş Teli Kimlere Uygulanabilir?

Diş teli uygulaması, yani ortodontik tedavi uzun yıllardır tüm dünyada uygulanan bir tedavi yöntemidir. Ortodontik tedavinin temel prensibi, metal braketler üzerine yerleştirilen tellerin, diş hekimi tarafından belli zaman aralıklarıyla sıkıştırılmasıyla birlikte dişlerin hareket ettirilmesi ve bu sayede dişlerin dizilimindeki deformitelerin düzeltilmesidir. 

Bundan 15-20 yıl önce metal braket ve tellerden başka seçeneğimiz yoktu. Bu da özellikle yetişkin hastaların ortodontik tedaviden uzak durmasına sebep oluyordu. Günümüzde ise durum tamamen değişti. Artık çocuk, genç ya da yetişkin, her yaştan hastanın estetik algılarına uygun braket teknolojileri geliştirilmiş durumda. Daha estetik hale getirilen metal braketler hala en popüler braket çeşidi olmakla birlikte, porselen braket ve teller de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. 

Porselen diş telleri, yani şeffaf teller, öncelikli olarak estetik kaygısı olan kişiler tarafından tercih edilmektedir. Porselen teller, metal tellere göre daha az görünür ve leke tutmazlar. İşleyiş bakımından geleneksel diş tellerinden hiçbir farkları yoktur. Porselen diş telleri, tedavi süresi boyunca hastaların sosyal ve profesyonel hayatlarında daha özgüvenli olmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.

Porselen Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Porselen braket ve diş tellerinin takılması ve tedavi süreci geleneksel yöntemden farklı değildir. Hastanın ortodontik bozukluklarının tespit edilmesinin ardından, diş taşı temizleme, diş dolgusu vs gibi önden uygulanması gereken işlemler varsa uygulanır. Diş tellerinin takılacağı gün braketler tek tek diş yüzeyine yapıştırılır ve pürüzlendirme işlemi yapılır. Ark tellerinin braketlerin arasından geçirilmesi ve sabitlenmesiyle işlem tamamlanır. 

Son yıllarda popülaritesi iyice artan porselen diş telleri, başlangıçta yetişkinler için tasarlanmıştı. Şuanda ise genel ortodontik problemleri olan her yaştan hastaya başarıyla uygulanmaktadır. Porselen diş teli tedavisiyle,

-Çapraşık dişler düzeltilir,
-Diş dizilimindeki deformiteler giderilir,
-Dişler arasındaki geniş boşlukların kapatılması sağlanır,
-Çene kilitlenmesi sorunu çözülür,
-Fazla ileride olan ön dişler geriye alınır,
-Çiğnemek ve konuşma zorlukları giderilir,
-Alt ve üst dişlerdeki anormallikler düzeltilir,
-Kişinin daha güzel bir gülümsemeye sahip olması sağlanır. 

Porselen Braketlerin Avantajları

-Diş rengiyle bütünleşir ve uzaktan fark edilmez,
-Son teknolojilerle üretilen porselen braket ve diş telleri metal braketler kadar güçlüdür,
-Kolay kolay leke tutmaz, her zaman aynı şeffaflıkta kalırlar
-Bakımları metal braketlere göre daha kolaydır,
-Darbelere ve sert besinlere karşı dirençlidir,
-Hastalarda alerjik reaksiyona sebep olmazlar.

Şeffaf braketler metal braketlere göre daha büyük olmalarına rağmen, şeffaf oldukları için fark edilmezler. Öte yandan daha büyük oldukları için bakımları daha kolaydır. Porselen diş tellerinin en önemli dezavantajı tedavi süresini en az 2 ay kadar uzatmasıdır. Şeffaf tel taktırmayı düşünüyorsanız tedavi süresinin ortalama 2-2,5 yıl sürebileceğini unutmamalısınız. Son olarak, porselen diş tellerinin metal diş tellerine göre daha pahalı olduğunu da belirtelim.

Siz de ortodontik tedavi imkânlarımızdan yararlanmak isterseniz, polikliniğimizi arayarak uzman diş hekimlerimizden danışmanlık alabilir ve sizin için uygun olan tedavi yöntemini öğrenebilirsiniz.