Güncel Yazılar

Porselen Diş mi? Zirkonyum Diş mi? Hangisi Daha İyi?

Porselen Diş mi? Zirkonyum Diş mi? Hangisi Daha İyi?

Son yıllarda, diş kayıplarında en çok başvurulan yöntem implant tedavisi olsa da, hastanın diş ve kemik yapısı her zaman buna izin vermeyebilir. Bazı hastalar ise, maliyeti yüksek bir tedavi yöntemi olduğundan, maddi açıdan implant tedavisini tercih etmeyebilir. Bu durumda en iyi çözüm köprü ve diş kaplama tedavisidir. Diş kaplama yaptırmayı düşünen hastaların en çok ikilemde kaldığı konu ise porselen kaplama mı, yoksa zirkonyum kaplama mı seçmeleri gerektiğidir.

Her iki yönteminde kendilerine göre artıları ve eksileri vardır. Bunlardan bahsettikten sonra, hastalar, kendileri için hangisinin daha uygun olduğuna karar verebilir.

Porselen Kaplama Nedir? Kimler İçin Uygundur?

Porselen diş kaplama, metal destekli seramik kaplamalardır. Eskiden beri kullanılan klasik bir yöntem olan porselen dişler, günümüzde halen en yaygın diş kaplama türü olarak bilinmektedir. Porselen kaplama işlevsel olarak başarılıdır ve dişleri korur, fakat estetik açıdan doğallıktan uzak bir görünüm sunmaktadır. Doğal diş yapısı daha saydam ve şeffafken, porselen kaplamanın en büyük dezavantajı daha mat ve opak bir yapıya sahip olmasıdır. Günümüzde sahip olduğumuz diş hekimliği teknolojileri ile bu yapay görünüm mümkün olduğunca aza indirgenmekle birlikte, kullanılan metal destekli materyalin yapısı gereği, gerçek diş yapısı ve rengiyle bire bir uyum yakalanamamaktadır.

Porselen kaplamanın bir diğer dezavantajı da zaman geçtikçe bir takım diş eti problemlerine yol açma riskidir. Alt yapısı metal olduğundan diş etiyle tam olarak uyum sağlayamayan porselen kaplamalar, diş etinde yiyecek artıklarının kalmasına yol açmaktadır. Bu da, diş eti iltihabının başlıca nedenlerindendir. 

Porselen kaplama, zirkonyum kaplamaya göre daha ekonomik olsa da, kullanım ömrü zirkonyum kadar uzun değildir.

Zirkonyum Kaplama Nedir? Kimler İçin Uygundur?

Yeni geliştirilen zirkonyum diş kaplamaları, hem dayanıklılığı, hem kalıcılığı, hem de doğal diş yapısına mükemmel uyum sağlamasıyla kısa sürede popüler olmuştur. Zirkonyum kaplama, adını yapıldığı materyalden almaktadır. Doğadaki en güçlü elementlerden olan zirkonyum, metalin aksine, gerçek diş yapısı ve rengine bire bir uyum sağlamaktadır.

Zirkonyum kaplama uygulanmadan önce, hastanın diş çürükleri ve diş etki hastalılıkları varsa, bunlar tedavi edilmelidir. İyi bir zirkonyum kaplama için kullanılan malzemenin kalitesi çok önemlidir. Bu nedenle, zirkonyum kaplama, klasik metal destekli porselen kaplamaya göre daha maliyetlidir. Fakat porselen kaplamaya göre çok daha uzun yıllar, sorunsuz ve sağlıklı bir kullanım seçeneği sunduğundan, zirkonyum kaplamanın uzun vadede daha avantajlı olduğunu belirtmek gerekir.

Tüm bu bilgilerin ışığında, hastalar kendi ekonomik durumlarını da göz önünde bulundurarak kararlarını verebilir. Her iki yöntemin de işinin ehli bir diş hekiminin elinde başarılı sonuçlar vereceği unutulmamalıdır. Okutan Diş Polikliniği, alanında uzman diş hekimleriyle çalışmaktadır. Bizi hemen şimdi arayarak, diş hekimlerimizden ücretsiz danışmanlık alabilir ve sizin için hangi diş kaplamanın daha uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.