Güncel Yazılar

Ortodontik Tedavi Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Ortodontik Tedavi Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Ortodontik tedavi ya da halk arasında daha çok bilindiği şekilde diş teli tedavisi, dişlerin dizilimindeki ve yapılarındaki bozuklukları düzelten bir işlemdir. Çeşitli türleri bulunan ortodontik tedavi fiyatları kullanılan malzemeler ve yöntemlere göre değişkenlik göstermektedir.

Ortodontik Tedavi Hangi Dental Problemleri Düzeltir?

Diş telleri; ayrık, çapraşık, eğri ve kırık dişlerin düzeltilmesinde kullanıldığı gibi diş eksikliklerini kapatarak dişlerin düzgün ve sıralı bir dizilime sahip olmasını da sağlamaktadır. Ortodontik tedavi, ortalama 6-7 yaşından itibaren, dişlerinde yanlış hizalanma gözlenen tüm çocuklara, gençlere ve yetişkinlere uygulanabilir. Diş telleri her yaş grubunda uygulanabilen bir tedavi olmakla birlikte, tedavi için en uygun zaman tüm daimi dişlerin tamamlandığı 12-13 yaşlarıdır.

Diş Teli Fiyatlarında Hangi Unsurlar Etkendir?

Günümüzde kullanılan diş teli çeşitleri metal diş telleri, şeffaf diş telleri, lingual diş telleri ve şeffaf plaklardır. Bu yöntemlerin hepsi her hasta için uygun değildir; işte bu nedenle yıllar içerisinde birden çok braket ve tedavi çeşidi ortaya çıkmıştır. Her bireyin diş, çene ve kemik yapısı farklı olduğundan ortodonti tedavisi kişiye özel planlama gerektirmektedir. Braket seçimi, kullanılacak malzeme, diş hekimi, hastane, tedavi süresi ve hastanın ek tedavilere ihtiyaç duyup duymaması gibi unsurlar tedavinin fiyatını etkilemektedir. İşinde uzman ve ünlü bir diş hekimi daha fazla ücret talep edeceği gibi, tedavinin yapıldığı şehir, klinik veya hastane de fiyatların belirlenmesinde rol oynamaktadır. Eğer ortodonti tedavisi yaptırmayı düşünüyorsanız en doğru bilgiyi almak için uzman bir diş hekimine başvurmanız gerektiğini unutmayın.

2021 yılı itibariyle ortodonti tedavisi ortalama 5000 TL ile 15000 TL arasında bir fiyata mal olmaktadır. Seramik veya lingual diş telleri tercih edildiğinde fiyat artmaktadır. Tedavinin zorluk derecesi, öncesinde uygulanması gereken ek işlemler gibi faktörler da bu fiyatların artmasında rol oynamaktadır. Örneğin, yalnızca üst dişlerinde tedaviye gereksinim duyan bir hasta, hem alt hem de üst dişlerinin düzeltilmesi gereken hastalara göre daha kısa ve kolay bir tedavi süreci geçirecektir. 1 yıl süren bir diş teli tedavisiyle 3 yıl süren bir tedavi arasında mutlaka fiyat farkı olacaktır.

Hangi Diş Teli Kimler İçin Daha Uygun?

Metal Diş Teli: Klasik diş telleridir. Günümüzde halen en çok kullanılan braket çeşidi olan metal braketler diğer tip diş tellerine göre daha dayanıklı ve sağlamdır. Her yaş grubundan herkes için uygundur. Fiyat olarak diğer diş tellerine göre daha ucuz olması ve tedavi sürecinin daha kısa olması nedeniyle çok sık tercih edilmektedir.

Şeffaf/Seramik Diş Teli: Metal braketlerin görünümünden rahatsız olan hastalar için uygundur. Daha çok yetişkinler tarafından tercih edilmektedir. Şeffaf braketler metal braketlere göre daha yüksek fiyatlıdır.

Lingual Diş Teli: Lingual braketler dişlerin dış değil iç yüzeylerine yerleştirilir ve bu sayede dışarıdan asla gözükmezler. Bu diş telleri daha az problemli dişler için idealdir. Çoğunluklu yetişkinler tarafından tercih edilirler. Bu yöntemin iki dezavantajı vardır: braketlerin bakımı daha zordur ve tedavi süreci daha uzundur. En yüksek fiyatlı ortodonti tedavi çeşididir.

Şeffaf plak: Takılıp çıkarılabilen şeffaf plaklar dışarıdan bakıldığında hiçbir şekilde fark edilmez. Hastalar, yemek yerken ve dişlerini fırçalarken şeffaf plakları çıkartabildikleri için bakımları oldukça kolaydır. Ancak diş telleri gibi sabit olmadıkları için tedavi süreci uzamaktadır.