Güncel Yazılar

Okul Öncesi Döneminde Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı Önemi

Okul öncesi dönem olarak adlandırılan 0-6 yaş aralığı, çocukların ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Bu dönemde çocukların ağızlarında süt dişi adıyla bilinen 20 adet diş mevcuttur. Süt dişlerinin birinci görevi çocukların düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca sağlıklı bir konuşmanın gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Çocuklar seslerin büyük çoğunluğunu süt dişlerinin yardımıyla çıkarmaktadır.

Süt dişler, ağızda kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumaktadırlar. Ve bu dişlerin bakımı da en az sürekli dişler kadar önemlidir. Çocuklara ağız ve diş bakımı alışkanlığı kazandırmak ve onların temizliklerine de yardımcı olmak amacıyla, dişler anne-babalar tarafından dikkatlice temizlenmeli, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Tıpkı yetişkinlik döneminde olduğu gibi, çocukların da günde üç kere dişleri fırçalanmalıdır. Okul öncesi dönemde çocukların süt dişlerinin temiz olması, sadece çocukluk değil, aynı zamanda yetişkin dönemlerindeki ağız ve diş sağlıklarına da ışık tutmaktadır.

Süt dişlerin ilerde nasılsa düşecek denilerek tedavi ettirilmemesi oldukça yanlış bir düşüncedir. Süt dişlerinin kendi halinde çürümeye bırakılması sonucunda diş kayıpları sanıldığının aksine daha erken yaşanabilmekte ve çocukların hayatlarına negatif etkiler yapabilmektedir. Bu durumlarda da, diş dizilişi bozulabilmekte ve çocuklar tel tedavisi görmek zorunda kalmaktadır. Tedavi edilmeyip ağızda bırakılan çürük diş, dişlerin kökünde iltihaplanmaya yol açarak, süt dişinin altında bulunan diş germine de zarar verebilmektedir. Bu nedenle, okul öncesi dönemde de diş kontrollerini yaptırmak ve çocuklara diş fırçalama alışkanlığı edindirmek, kişinin sanılanın aksine birkaç yılını değil, tüm hayatını etkilemektedir.

Çocuklar İçin Nasıl Bir Diş Fırçası Seçilmelidir?

Çocuklar için seçilecek fırçaların, onların ağız büyüklüğüne uygun olması ve yumuşak kıllardan yapılması gerekmektedir. Sert diş fırçaları, dişleri aşındıracağı gibi, aynı zamanda dişlerini fırçalarken çocuklarınızın canını acıtabilmektedir. Çocuklara uygun flürür içeriğine sahip macunlar tercih edilmelidir.

Okul Öncesi Çocuklar İçin Hangi Diş Macunu Kullanılmalıdır?

Bebeklik döneminden üç yaşına kadar geçen süre zarfında çocuklar için herhangi bir diş macunu önerilmez. Ancak üç yaşına gelindiği andan itibaren, diş fırçasına leblebi boyutunda macun sıkarak çocukların dişleri fırçalanmalıdır. Burada önemli olan, çocuğun macunun tadını sevip, dişlerin fırçalanması için istek duymasıdır. Çocuklara kazandırılan diş fırçalama alışkanlığının onun hayatı boyunca peşinden geleceğini unutmayın.