Güncel Yazılar

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit Dolgu Nedir?

Kompozit dolgu ya da diğer adıyla bonding uygulaması, dişleri restore etmenin veya kaybedilen dişin yerine alternatif bir seçenek oluşturmanın oldukça modern ve estetik bir yoludur. Kompozit maddesi, reçine içerisinde silikon dioksit parçacıkları barındıran plastik bir karışımdan oluşmaktadır. Dişleri yeniden şekillendirmek veya renklerini düzeltmek için uygulanır. Doğal dişin dış yüzeyine tutunarak renk bozukluğunu kolaylıkla kapatır.  Bu malzeme, diş ile aynı renge sahip olması nedeniyle halk arasında beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Kompozit dolgu, Estetik Diş Hekimliği alanında kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda yalnızca ön dişler için kullanılırken, günümüz teknolojisiyle geliştirilerek, basınca ve aşınmaya dayanıklı bir dolgu maddesi haline gelmiştir. Dayanıklılığının artması sayesinde arka dişlere de başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir. Bonding günümüzde sıklıkla tercih edilen son teknoloji koruyucu diş tedavilerinden biridir ve diş kaybının hiç olmadığı veya az sayıda olduğu vakalar için uygundur. Dişin rengini ve şeklini değiştirmenin yanında diş problemlerini gidermek amacıyla tercih edilir.

Kompozit dolgu ile daha estetik bir gülüşe sahip olabilmek adına yapılacak büyük veya küçük düzeltmeler çok basit bir prosedür olarak gerçekleştirilir.  Hem non-invaziv bir işlem olmasından hem de her hastaya için uygulanabilmesinden ötürü kompozit dolgu oldukça popülerdir.

Kompozit dolgu uygulamaları estetik amaçla uygulanan porselen lamine kaplamalar ile farklılıklar göstermektedir.  Kompozit dolguların yüzeyleri seramik kaplamalar kadar dirençli olmasa da kaplamalar veya kuronlarla kıyasla kullanılan diş üzerinde daha az törpüleme işlemi gerçekleştirilir.  Dişler için dolgu malzemelerinin ömrü, ne kadar dolgu yapıldığına ve ağız sağlığı alışkanlıklarınıza bağlıdır. Bununla birlikte, kompozit dolgular yaklaşık olarak 7-10 yıl kadar ağızda kalabilir. Bu süre kişinin diş sağlığına ne kadar dikkat ettiğine bağlı olarak değişebilmektedir.

 

Kompozit Dolgu Hangi Durumlarda Uygulanır?

Çürümüş dişleri doldurmak için

Kırılmış ve çatlamış dişleri onarmak için

Dişler arasındaki renk düzensizliklerinin düzeltilmesi için

Dişler arasındaki boşlukları kapatmak için

Kısa dişlerin daha uzun görünmesini sağlamak için

Yamuk dişlerin şeklini değiştirmek için

Amalgam dolgularına estetik bir alternatif olarak

Çekilen diş etlerindeki diş kökünün korunması için

 

Kompozit Dolgu Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?

Kompozit dolgu tedavisinde öncellikle hastanın ağız ve diş sağlığı kontrol edilir. Kompozit dolgu, çürümüş bir dişi doldurulması veya dişin açılması gerekmediği sürece anesteziye ihtiyaç duyulmaz. Renk kılavuzu yardımıyla diş rengi tespit edilir ve buna uygun renkte kompozit reçine hazırlanmaya başlar.  İlk olarak varsa diş çürükleri temizlenir, diş oyuğunda uygun zemin ve kavite oluşturulduktan sonra dişe maddenin tutulabilmesi için bir miktar jel uygulaması yapılır. Bu işlem yapıştırıcı malzemenin dişe yapışmasına yardımcı olmaktadır. Diş rengine göre hazırlanan kompozit malzeme problemli dişe uygulanır. Macun kıvamındaki kompozit dolgu maddesine, diğer dişlerle uyumlu bir şekil verildikten sonra dolgunun sertleşmesi için özel mavi bir ışık kaynağı tutulur. Materyal sertleştikten sonra dolguya son dokunuşlar ile ufak şekillendirilmeler yapılabilir. Cilalama işlemi ile tedavi sonlandırılır. Yalnızca bir diş için yaklaşık 30 dakika süren bu tedavi, aynı gün birden fazla diş için uygulanabilmektedir. Kompozit dolgu bulunan dişler özel bakım gerektirmez. Sağlıklı bir ağız için uygulanması gereken rutin temizlik kurallarının takip edilmesi yeterlidir.  

Kompozit dolgu birçok avantaja sahiptir. Bunların en büyüğü ise tedaviyi yaptıran kişinin estetik endişelerini ortadan kaldırmasıdır.  Kompozit dolgunun bir diğer avantajı ise tedavinin çok kısa bir sürede gerçekleştiriliyor olmasıdır. Yalnızca bir gün içerisinde birden fazla dişe uygulanabilir. Dişlere iyice bağlandığı için diş dokularını destekler, kırılmaları ve sıcaklık hassasiyetinin iletimini engeller.