Güncel Yazılar

İmplant Üstü Protez Çeşitleri

İmplant Üstü Protez Çeşitleri

Diş eksikleri kişinin günlük yaşamını kâbusa çevirebilir. Diş eksiklikleri, özellikle ön dişlerde, yalnızca görsel açıdan sorun teşkil etmekle kalmaz; ayrıca fonksiyonel açıdan da bir sorundur. Kimi hastalarda bir ya da iki diş eksikliği görülürken, kimi hastalar tamamen dişsizlik problemiyle karşı karşıya kalabilmektedir. İkinci durum için kesin çözüm implant ve protez tedavisidir. 

İmplant tedavisi son 10-15 yıldır tüm dünyada milyonlarda hasta tarafından tercih edilmektedir. Özellikle de tam dişsiz hastalar için kurtarıcı bir tedavidir. İmplant tedavisinde, implantlar kadar, onların üzerlerine yerleştirilecek olan implant üstü protezler de önem taşımaktadır.

Kaliteli ve iyi yapılmış implant üstü protezler, hastaların hayat standartlarını büyük oranda yükseltirler. İmplant üstü protezler sabit ve hareketli olmak üzere iki çeşittir. İmplant tedavisi ve protezler şu avantajlara sahiptir:

-Hiç dişi olmayan hastalar bile bu tedaviden yararlanabilir.
-Tek dişe implant tedavisi uygulandığında komşu dişlere işlem yapılması gerekmez. Başka bir deyişle, komşu dişler hiçbir zarar görmez.
-İmplant tedavisi ve implant üstü protezler kemik kaybına karşı bir tedavidir.
-Sabit ve hareketli olmak üzere iki çeşit protez seçeneği vardır. Böylelikle her hastaya uygun tedavi yöntemi seçilebilmektedir.
-Protezler kaliteli ve iyi yapıldığı sürece uzun yıllar boyu güvenle kullanılabilir. 
-İmplant tedavisi hem estetik hem de fonksiyonel problemleri ortadan kaldıran radikal bir çözümdür.

Sabit Protezler

Sabit implant üstü protezler, adından da anlaşıldığı gibi, diş hekimi tarafından yerleştirildikten sonra yerlerinden oynamazlar. Yani, hastalar istedikleri zaman sabit protezlerini çıkartamazlar. Sabit protezler tekli olarak yapılabileceği gibi tüm çeneyi kaplayacak şekilde çoklu olarak da hazırlanabilir. 

Sabit protezler, hastaya hem görsel hem de fonksiyonel açıdan en iyi sonuç verecek şekilde hazırlanır. 

Yarı Hareketli Protezler

Tam dişsiz hastalarda sabit protez uygulamak mümkün olmayabilir. Bu durumda ikinci bir alternatif olarak yarı hareketli protezler tercih edilmektedir. Yarı hareketli protezler, sabit implant üstü protezlere göre daha az maliyetlidir. Sabit protez uygulayabilmek için en az 6 implant vidasına ihtiyaç duyulur. Bu sayı yarı hareketli protezlerde daha aza çekilebilir. Bir başka deyişle, yarı hareketli protez kullanılacaksa daha az cerrahi işlem gerekir. 

Yarı hareketli protezler sabit protezlere göre daha konforludur. Yarı hareketli protezleri temizlemenin en iyi yolu günde en az iki kez çıkararak temizlemektir. Siz de yarı hareketli protez kullanıyorsanız geceleri protezleri çıkartarak suya koymayı unutmayın. Tüm bunlara dikkat edildiği ve yılda 2 kez diş hekimine giderek implant ve protezlerin durumu kontrol ettirildiği takdirde hastalar uzun yıllar protezlerini sağlıklı bir şekilde kullanabilmektedirler.

İmplant tedavisi ve protez dişler hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizi arayabilirsiniz.