Güncel Yazılar

İmplant Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

İmplant Tedavisinin Başarı Oranı Nedir?

Uzun yıllardan beri hayatımızda olan implant tedavisi günümüzde en yaygın olarak uygulanan dental prosedürlerin başında gelmektedir. Çağımızda yaşanan tıbbi ve teknolojik gelişmelerin yardımıyla çok iyi bir düzeye gelen dental implant tedavisiyle tamamen dişsiz hastalar bile sağlıklı dişlere kavuşabiliyor. Elbette, implant tedavisinin bu kadar popüler olmasının altında son derece yüksek bir başarı oranına sahip olması yatıyor. Peki, implant tedavisiyle her zaman başarıya ulaşmak mümkün mü?

Yukarıda da söylediğimiz gibi implant tedavisi yüksek başarı oranına sahiptir. Ancak bu her implant tedavisinin her koşulda %100 başarılı olacağı anlamına gelmez. Yapılan araştırmalara göre genel başarı oranı %95-98 civarında olan dental implant tedavisinin olumlu sonuç vermesi hasta, doktor, tedavi sürecinin doğru planlaması ve tedavi sonrası süreç gibi birçok faktöre bağlıdır.

İmplant Tedavisinin Başarısını Etkileyen Unsurlar

Planlama

Temeli sağlam olmayan hiçbir şey kalıcı olamaz. İmplant tedavisinin temelini de planlama aşamasını oluşturur. Bu nedenle tedavi sürecinin iyi planlanması gerekmektedir. Bunun için öncelikle hastanın kemik yoğunluğu ve diş eksikliği muayene ve tetkiklerle ayrıntılı bir biçimde belirlenmelidir. Bu aşamada bilgisayar destekli 3 boyutlu tomografi cihazları kullanılmaktadır. Ardından, 3 boyutlu tomografisi alınan hasta için gerekli dijital taramalar yapılır ve implant deliklerinin hangi açıyla, nereye açılacağına karar verilir. Standart bir implant tedavisi olmadığından, her hastanın ağız yapısı ve durumuna göre özel bir tedavi planı belirlemek tedavinin başarısını yüksek oranda etkilemektedir.

Hekim Seçimi

İmplant tedavisinin başarısını doğrudan etkileyen, belki de en önemli faktör doğru bir diş hekimi seçmektir. İşinin ehli, deneyimli, hasta ile iyi iletişim kurabilen ve hastasını anlayan bir diş hekiminin elinden çıkan tedavinin olumlu sonuç verme şansı çok daha yüksektir.

Malzeme ve Ortam

Diş hekiminin kullanacağı malzemelerin kalitesi ve klinik/hastanenin donanımlı olması da önem taşımaktadır. İmplantolojide kullanılan malzemeler mutlaka her dokuya uygun ve uzun yıllar boyu işlevlerini yerine getirecek kalitede olmalıdır.

Hastanın Genel Sağlık Durumu

Hastanın diyabet ya da tansiyon gibi kronik bir hastalığı olması tedavinin başarı şansını düşürebilir. Özellikle kontrol altında tutulamayan diyabet implant tedavisini gölgeleyebilir. Ancak hasta düzenli olarak ilaçlarını alıyor ve kandaki şeker düzeyini kontrol altında tutabiliyorsa implant tedavisi yaptırmasında herhangi bir engel yoktur.

İşlem Sonrası Davranışlar

İmplant tedavisi yaptırdıktan sonra hastalarının ağız ve diş sağlıklarına her zamankinden daha çok özen göstermeleri gerekmektedir. Her gün 3 kez dişlerinizi fırçalamayı, ağız bakım suyu ve diş ipi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.

Sigara Kullanımı

Sigara kullanıcıları implant tedavisi yaptırırken iki kez düşünmelidir. Hastalardan implantlar kemikle kaynaşana kadar sigara içmemeleri ya da en azından sigarayı mümkün olduğunca azaltmaları istenmektedir.

Bu unsurlar yerine getirildiği sürece implant tedavisinin başarısız olma şansı yok denecek kadar düşüktür. Siz de implant tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz hemen bizi arayarak uzman diş hekimlerimizden ücretsiz danışmanlık alabilir ve Okutan Poliklinik farkıyla dental tedavi için adım atabilirsiniz.