Güncel Yazılar

İmplant Tedavisi Sonrası Beslenme

İmplant Tedavisi Sonrası Beslenme

İmplant tedavisi sonrası süreç hastalar tarafından en çok merak edilen konudur. Bilindiği gibi implant tedavisi, genellikle titanyum veya titanyum bileşiklerinden hazırlanan vidaların çeneye yerleştirilmesiyle gerçekleşmektedir. Bu vidalar çeneyle kaynaştıktan sonra ise üstlerine daimi dişler yerleştirilmektedir. Peki, implant tedavisi yaptırdıktan sonra iyileşme süreci nasıl ilerliyor? Dikkat edilmesi gereken şeyler neler?

Öncelikle, implantlar anestezi altında uygulandığından anestezinin etkisi geçene kadar yemek yenmemelidir. Ağız bölgesi hissiz olacağından hasta yemek yerken dudaklarını ve yanaklarını ısırabilir. Herhangi bir problemle karşılaşmamak adına uyuşukluk hissinin geçmesi beklenmelidir. Bu süre ortalama iki saat kadar sürecektir.

Beslenme konusunda özen gösterilmesi gereken bir diğer unsur ilk gün çok sıcak gıdalardan uzak durulması gerekliliğidir. İlk birkaç gün çok sert ve taneli gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. İşlem sonrasında ilk 24 saat yumuşak ve sıvı gıdalar tercih edilirse ağızdaki dikişler ve yaralar o kadar daha az etkilenmiş olur. Bu gıdaların besleyici ve vitamin içeren besinler olmasına dikkat edilmelidir. Süt, yumurta, yoğurt, süzme peynir, çorba (çok sıcak olmamalı), yulaf ezmesi, meyve püreleri, meyve ve sebze suları, makarna gibi besinler ilk gün tüketmek için idealdir. Elma, portakal ve greyfurt suları bol miktarda C vitamini içerdiğinden iyileşme sürecinde vücut için oldukça yararlıdır. Meyveli smoothie implant tedavisi yaptıran hastalar için besleyici bir diğer seçenektir. İyileşme sürecinde cips ve kuruyemiş gibi gıdalardan kaçınmak gerekir. Özellikle kabuklu kuruyemişler kesinlikle tüketilmemelidir.

Çok sıcak içeceklerden olduğu gibi çok soğuk içeceklerden de uzak durulmalı, oda sıcaklığında içecekler tercih edilmelidir. Çok sert etler yerine ızgara balık, haşlanmış tavuk ve sebze bu dönemde bol bol tüketilebilir.

Dental implant işlemi sonrası hassasiyet genellikle 48 saat içinde geçmektedir. Fakat implantların çeneye kaynaşması ve tamamen iyileşmesi yaklaşık 3 ay kadar sürmektedir. Bu süre boyunca hasta beslenme düzenine ne kadar dikkat ederse tedavinin başarı oranı o kadar yüksek olacaktır. Beslenme düzeninden bahsettikten sonra tedavi ve iyileşme sürecini en az bu kadar etkileyen bir diğer konudan da söz etmek gerekir. İyileşme sürecinde hastaya çok iş düşmektedir. Bu süreçte sadece yiyip içtiklerine dikkat etmesi değil, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan da uzak durması beklenmektedir. Sigara ve alkol kullanımının iyileşme sürecini sekteye uğrattığı bilinmektedir, bu nedenle en azından dikişler alınana/eriyene kadar bunlardan uzak durulmalıdır.

İmplant tedavileri hakkında bilgi almak isterseniz kliniğimizi arayarak uzman diş hekimlerimizden ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.