Güncel Yazılar

Gingivektomi Nedir?

Gingivektomi Nedir?

Estetik diş hekimliğinin günümüzde ne kadar çok rağbet gördüğü bilinen bir gerçek. Kişiler artık estetik görünümden uzak dişlerine elveda demenin ve sağlıklı bir gülümsenin tadını çıkarmanın zor olmadığını biliyor ve kozmetik diş hekimliği hizmetlerinden yararlanmak istiyorlar. Ancak güzel bir gülümseme için esas alınan yalnızca dişlerin şekli ve dizilimi değil tüm ağız yapısıyla uyumudur. Örneğin, dişlerinizde belirgin bir şekil bozukluğu olmasa bile diş etleriniz fazla baskınsa estetik bir gülümseye sahip olmanız zordur. İdeal bir gülüş için diş etleri gülümserken veya konuşurken çok fazla ortaya çıkmamalıdır. Aşırı gözüken diş etleri ‘’gummy smile’’ adı verilen bir sorundur ve günümüzde gelişen diş hekimliği sayesinde kolayca tedavi edilebilmektedir.

Gingivektomi Ne Gibi Durumlarda Uygulanır?

Dişler, çene yapısı, burnun dudaklara olan uzaklığı gibi faktörler estetik bir gülümsemeyi belirleyen unsurlardır. Gingivektomi dişleri ağız yapısına göre kısa kalan ve bu nedenle diş etleri çok fazla gözüken kişiler için ideal bir tedavi yöntemidir. Bu durum genellikle doğuştan ortaya çıkan bir problemdir. Gingivektomi uygulamasında fazla diş etleri alınarak dişlerin boyu uzatılmakta ve böylelikle hasta daha sağlıklı bir gülüşe sahip olmaktadır.

İşleme öncelikle diş yüzeyindeki plak ve tartarların temizlenmesiyle başlanır. Bazı hastalarda ayrıca kök yüzeyi düzleştirmeye de ihtiyaç duyulabilir. Bu adımların ardından lokal anestezi yardımıyla dişler uyuşturulur ve cerrahi müdahale ile fazla diş etleri alınır. Gingivektomi işlemi özel cerrahi aletler yardımıyla gerçekleştirilmektedir. Diş etlerine şekil vermek için koter ya da lazer de kullanılmaktadır.

İşlem süreci uygulama yapılması gereken diş sayısına göre değişmektedir. Eğer tüm üst dişlere müdahale yapılması gerekiyorsa işlem 1 saat kadar sürebilir. Daha az müdahale gerekiyorsa bu süre 15 dakikaya kadar düşebilir.

Gingivektomi işlemi tamamlandıktan sonra diş etlerinin üzerine bir bandaj yerleştirilir. Bu bandaj 10 gün boyunca diş etlerinde kalmalıdır. Yerleştirilen bandajlar yeme-içmeye herhangi bir engel oluşturmazlar fakat bu süre boyunca hastalar baharatlı ve sert yiyeceklerden uzak durmalı, bunun yerine yumuşak ve sıvı gıdalara yönelmelidirler. Bandajlar 10 günün sonunda diş hekimi tarafından alınır. Diş etleri ortalama 1 ay içinde normal bir görünüme kavuşur ancak dokuların tam anlamıyla iyileşmesi en az 2 ay sürecektir.

Gingivektomi sonrası bir miktar ağrı duymak son derece olağandır. Diş hekiminiz bu ağrıyı en aza indirgemek için ağrı kesici ve ağız gargarası reçete edecektir. Bunları doktorunuzun belirttiği şekilde kullanmalısınız. İyileşme sürecinde genel ağız ve diş bakımına özen gösterilmeli ve dişler temiz tutulmalıdır. Koruyucu bandaj dışında kalan tüm bölgeler güzelce fırçalanmalı ve her gün diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerinizi ne kadar temiz tutarsanız iyileşme süreciniz o kadar sağlıklı olacak ve kısalacaktır.

Gingivektomi ve daha pek çok diş/diş eti tedavisi fırsatlarından yararlanmak için hemen Okutan Diş Polikliniği’ni arayarak uzman diş hekimlerimizden ücretsiz danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.