Güncel Yazılar

Estetik Dolgular Uzun Ömürlü mü?

Estetik Dolgular Uzun Ömürlü mü?

Bembeyaz ve inci gibi ışıl ışıl dişler elde etmek amacıyla uygulanan estetik diş dolguları son yıllarda en çok rağbet gören diş hekimliği prosedürleri arasında yer almaktadır. Estetik dolgu tedavisinde, birebir gerçek diş renginde hazırlanan kompozit ya da porselen dolgular kullanılmaktadır. Porselen ve kompozit dolguların yaygınlaşmasıyla, geçmiş yıllarda tek alternatif olarak bilinen fakat estetik olarak hastaların beklentisini karşılayamayan amalgam dolguların popülaritesi hızla düşmüştür. 

Geçtiğimiz senelerde diş hekimleri, daha dirençli oldukları düşüncesiyle her zaman metal bazlı amalgam dolguları tercih etmekteydi. Ancak modern yöntemlerle geliştirilen ve içeriği sağlamlaştırılan estetik dolgular bu düşünceleri çürütmüştür. Porselen ve kompozit dolgular hem estetik sonuçlar ortaya çıkarmaları hem de metal dolgulardan daha uzun ömürlü ve sağlıklı olmalarıyla hastaları memnun etmektedir.

Estetik Dolgular Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

-Kırık ve çürük dişlerin düzeltilmesinde,
-Kısa dişlerin boyunun uzatılmasında,
-Dişler arasındaki boşlukların kapatılmasında,
-Dişlerde ortaya çıkan leke ve sararmaların giderilmesinde,
-Gülüş tasarımı prosedürlerinde estetik dolgu işlemleri tercih edilmektedir. 

Estetik Dolguların Ömrü Ne Kadardır? Dolguları Yeniletmek Gerekir mi? 

Estetik dolgular dişlerle tamamen uyumlu bir yapıdadır. Dişlerde en az aşındırma gerektiren işlemlerden olan estetik dolgular diş dokusunun korunmasını yardımcı olmaktadır. Günde en az 2 kez dişlerini fırçalamayı aksatmayan ve düzenli olarak ağız bakımını yapan hastalar dolgularını 10 yıla kadar rahatça kullanmaktadır. Diş bakımını ihmal eden, sigara içen ve günde 2 fincandan fazla kahve tüketen hastalar içinse bu süre daha kısa olabilir. 

Estetik dolgular dişlerle uyumlu olduğundan ve dişleri iyice kapladığından kırılmaya karşı dayanıklıdır. Dişlerde yeni bir çürük meydana gelmediği sürece estetik dolguların değiştirilmesine gerek yoktur. 

Kısacası, estetik dolgularınızın ne kadar uzun ömürlü olacağı size bağlıdır. Normal şartlarda, ağız bakımıyla desteklenen estetik dolgular deformasyona uğramaz. Sağlıklı diş ve diş etleri için ağız bakımınıza diş ipi ve ağız bakım suyu eklemeyi unutmayın. Yılda 2 kez diş hekiminizi ziyaret ederek dolgularınızın bakımını yaptırırsanız, dolguların daha uzun süre dayanmasını sağlayabilirsiniz.

Lekelenme, kırılma ve aşınmaya karşı dayanıklı olan estetik dolgular, her yaştan hastaya uygulanabilir olmaları sebebiyle en çok uygulanan estetik diş tedavilerinden biri olmuştur. Amalgam dolgu kullanıcıları da dilerlerse yalnızca bir seansta dolgularını porselen ya da kompozit dolguya çevirebilirler. 

Siz de estetik diş dolgusu tedavilerinden yararlanmak isterseniz hemen polikliniğimizi arayarak randevu oluşturabilir ve uzman diş hekimlerimizden danışmanlık alabilirsiniz.