Güncel Yazılar

Estetik Bir Gülüşe Nasıl Sahip Olabilirsiniz?

Dişlerinizin görünümünden memnun değilseniz bu gülüşünüze de yansıyacaktır. İçten bir gülümse sosyal bir ortamda insanlarla diyalogunuzu artıran en önemli unsurlardan biridir. Gülüşünüzün güzelliği sizin öz güveninizi de artıracaktır. Gülüşünüzü güzelleştirmek ve dişlerinizdeki işlevsel sorunları iyileştirmek en son dental teknolojiler sayesinde kısa sürede, oldukça başarılı şekilde yapılabilmektedir. Günümüzde artık diş hekimleri sadece ağız ve dişlerdeki işlevsel sorunları çözümü için tedavi hizmeti sunmamakta aynı zamanda restoratif çalışmalar ile hastanın estetik beklentilerine uygun iyileştirme çalışmaları da yapmaktadır. Gülüş estetiği de bu estetik tedavi kısmında değerlendirilebilir. Dişlerdeki işlevsel sorunlar düzeltilirken, özellikle ön dişlerde gülüşü iyileştirmek için estetik müdahaleler yapılmaktadır.

Gülüş estetiğinde son yıllarda; yeni ve bu konuya özel tedavi yöntemleri, yeni materyaller, bilgisayar yazılımları ve pek çok teknikle önemli ölçüde gelişme sağlanmıştır. Dijital gülüş tasarımları ile gülüşünüzü yeniden tasarlamak için bilgisayar yazılımlarından yararlanılmaktadır. Yüzünüzden, ağız iç ve dışından alınan detaylı görüntüler, röntgen görüntüleri, dijital ortama aktarılarak gülüşünüzün kusursuz olması için yapılması gereken değişiklikleri, dişlerinizin bulunması gereken konumu, boyutları ve oranları ayrıntılı olarak görülebilecektir. 

Gülüş tasarımının amacı yüzünüze en uygun estetik gülüşe sahip olabilmenizdir. Yüz ölçüleriniz çıkarılarak yeni gülümsemeniz ve doğal yüzünüzle arasında denge ve uyum yakalanmaya çalışılmaktadır. Diş hekimi gülümsemenin nasıl iyileştirileceğini ayrıntılı bir şekilde hastaya aktarır. Dijital görüntüleri hasta ile birlikte karşılaştırılarak nasıl bir sonuç elde edileceği karşılıklı tartışılır.

Diş beyazlatma tekniklerinin gelişmesi, protez seçeneklerinin ve materyallerinin artması, dental cerrahideki önemli ilerlemeler, estetik bir gülüşün dijital ortamda planlanabilmesi gibi yenilikler artık çalışmalarda kusursuza yakın bir başarı kazanılmasını sağlamaktadır.

Gülüş tasarımı kişiye özeldir ve onun ihtiyacına göre protez kaplama, diş beyazlatma, dişeti tedavisi, diş uzunluğu ve dudak biçimlendirme gibi birçok tekniğin bir arada yapılması ile gerçekleştirilmektedir. Estetik bir gülüş; beyaz, sağlıklı görünen ve uygun boyutta ön dişlerle mümkün olacaktır. Öncelikle çürük ve kırık dişler tedavi edilerek gerektiğinde dolgu vb. farklı teknikler kullanılır. Eksik dişlerin yerine köprü, implant ya da kaplamalar yapılır. Dişlerinizin yüzünüzle uyum içinde olması için altın orandan faydalanılır. Kaplamalarda bu oran yakalanarak mükemmel bir uyum sağlanır. Diş rengi düzeltilerek, beyazlatma işlemleri uygulanır. Dişlerinizin rengi yüzünüzle, cildinizle, gözlerinizle ve cilt tonunuzla uyum içinde olmalıdır. Dişetlerinde herhangi bir enfeksiyon ya da hastalık bulunuyorsa tedavi yoluna gidilir. Eğer varsa dişlerdeki çapraşıklıkları düzeltmek, boşlukları doldurmak için de farklı teknikler uygulanacaktır. Gülüş estetiğinde ilk adım olarak dişleriniz sağlıklı hale getirilerek hem işlevsel hem de görsel olarak iyileşme sağlanmaktır. Ağız sağlığı problemleri ilk olarak çözüldükten sonra görsel iyileştirme aşamasına geçilir. Dudak hatları şekillendirilir ve gerekli görülüyorsa dolgu işlemi de yapılabilir.

Gülüş tedavisinin içeriğindeki uygulamalar kişiye özel olduğu için süresi de kişiden kişiye değişecektir. Dişlerinizdeki problemlere göre kısa zamanda yapılabileceği gibi uzun vadeye de yayılabilir. Dişlerdeki problemler ele alınarak tedavi edilir ve istenen görünümü sağlamak için estetik çözümler geliştirilir. Sadece diş ve dişeti problemleri bulunuyorsa bunlar kısa sürede tedavi edilebilecektir fakat çapraşık dişlerin tedavisinde ortodontik tedavi yapılması kararlaştırılmışsa tedavi daha uzun vadeye yayılacaktır.

Gülüş estetiği yaptırmak isteyen hastanın gerçekçi beklentiler içinde olması gerekir. Tedaviye başlamadan önce diş hekimi, hastanın beklentilerini, şikayet ve endişelerini öğrenerek; hastanın istediği görünümün elde edilip edemeyeceğini hastaya açıkça ifade etmelidir. Dijital görüntülerin de yardımı ile hastaya sonucun nasıl olacağı görüntülü olarak izah edilecektir. Hastanın ihtiyacı olan tedavi seçenekleri değerlendirilerek, beklenen sonuçlar gözden geçirir.