Güncel Yazılar

Doğru Diş Fırçası Nasıl Seçilir?

Ağız bakımı için yapılması gerekenler konusu gündeme geldiğinde hepimizin karşısına dişleri fırçalamak ile ilgili öneriler çıkar. Daha detaylı açıklamalarda ise doğru diş fırçası kullanmak ve doğru diş temizliği ürünlerini seçmek gerektiği vurgulanır. Peki ama doğru diş fırçası ne demek?

Diş fırçası çeşitleri eczanelerden marketlere değin pek çok yerde satışa sunuluyor. Ürün çeşitliliği bu temel ağız temizliği aracının önemini ve popülerliğini başlı başına gözler önüne serer diyebiliriz. Diş fırçası sapından fırça kılına değin tüm parçalar dikkate alınması gereken elemanlardır. Ayrıca, çocuklar için diş fırçası seçimi ile yetişkinler için diş fırçası seçim kriterlerinin birbirinden farklı olduğunu da belirtmek gerek.

Tutuş ergonomisinin yüksek olması adına sap bölgesinin esnek, ele uygun ve kaymayan yapıda olması gerekir. Baş alanı dikdörtgen ya da oval olmalı ve fırça kılları yumuşak, oval kesim olmalıdır. En ayırt edici özelliklerden biri de fırça boyutudur. Yetişkinler diş fırçası seçerken nelere dikkat etmeli sorusuna yönelik bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.

Fırça Başlığı

Diş fırçası başı belirlenirken öne çıkan iki etmen başlık şekli ve malzemesidir. Diş fırçası başı ağza ve daha spesifik olarak diş yapısına uygun büyüklükte olmalıdır. Dişleriniz küçükse büyük başlıklı diş fırçaları yerine klasik boyutlu olanlara yönelebilirsiniz. Hangi başlık şeklinin daha efektif olduğu ise diş anatomisi ve kullanım deneyimi ile açığa çıkar. Bununla birlikte, örneğin kron boyutları küçükse geniş yüzeyli başlıkları tercih etmemeniz yahut yumuşak uçlu olanlara yönelmeniz önerilebilir. Aksi takdirde diş fırçalarken diş etleriniz zarar görebilir; diş eti kanaması, ağız içi doku deformasyonu gibi problemler ortaya çıkabilir.

Bir diğer unsur olan diş fırçası sapı da kullanıcı deneyimi ile şekillenir. Ergonomi, tutuş rahatlığı, kaydırmayan doku… Bir fırça sapından tüm bunları karşılamasını beklemelisiniz. Ele uygun bir ürün satın alırsanız hareket kabiliyetiniz artar. Kavis olmayanlar yerine belli bölgeleri incelip kalınlaşan, çok ince olmayan modelleri düşünebilirsiniz. Şayet dil, diş eti ve damak temizliği de yapabilen bir ürün kullanma arayışındaysanız damak temizleme özelliği olan diş fırçaları sizin için iyi olacaktır.

Fırça Kılları

Diş fırçası kılları geniş bir ihtimaller listesi sunar. Suni malzemeden yapılan naylon fırça kılları en fazla rağbet görenler arasındadır. Diş fırçası kılı seçiminde kılların boyutları, kıl uçlarının şekli, kırılmaya dayanıklılık derecesi, fırça kıl adedi (yoğunluğu) önem arz eder. Yumuşak, orta, sert, ekstra yumuşak ve ekstra sert şeklinde farklı modeller üretilip satışa sunulmaktadır.

Diş fırçası kılının yumuşaklığı hem kıl çapıyla hem de uzunluğu ile orantılıdır. İdeal olarak, diş fırçası ne çok yumuşak ne de aşırı sert olmamalıdır.

Yumuşak kıllar diş eti ve diş arasını daha iyi temizler, diş aralarına daha kolay ulaşır ve diş minesine zarar verme riski daha düşüktür. Ekstra sert diş fırçası kılları diş çekilmesine sebep olabilmektedir. Elbette, hangi diş fırçasının size daha uygun olduğu konusunda hem kullanım sürecinizdeki konforunuz hem de dişçinizin tavsiyeleri belirleyici rol oynayacaktır.

Maksimum Ağız Temizliği için Neler Yapılmalı?

Diş fırçası seçiminiz gibi diş macunu tercihiniz ve diş fırçalama alışkanlıklarınız da önemlidir. Dişlerinizi çok sert uçlu fırçalarla yoğun baskı uygulayarak fırçalamanız diş minesine tahribatına sebep olabilir, diş eti kanamasına yol açabilir. Diş eti rahatsızlığınız ya da diş hassasiyeti sorununuz varsa yumuşak uçlu modelleri tercih edebilirsiniz. Ağız içi hijyeni artırmak adına diş ipi ve gargara kullanmanız da önerilmektedir. Ayrıca, fırçaların kılları kullanıma bağlı olarak yıpranır ve zamanla buralarda bakteri üremeye başlar. Bundan dolayı diş fırçanızı 3 ayda bir değiştirmeniz gerektiği size hatırlatılır.

İster elektrikli ve şarjlı diş fırçası kullanın ister klasik modellerden, yukarıda yazanlara dikkat etmeyi unutmayın. Kişisel ağız bakımı uygulamalarının yanı sıra düzenli diş kontrolüne gitmeniz de hem kısa hem de uzun vadede avantaj sağlayacaktır. Ağız sağlığı ve temizliği alanındaki öncü kliniklerden olan Okutan Diş, uzman kadrosu ve modern ekipman altyapısı ile uzun yıllardan bu yana hastalarına nitelikli hizmet sunmaktadır. Detaylı bilgi almak, ağız sağlığınızı maksimize etmek için bize ulaşabilirsiniz.