Güncel Yazılar

Dişlerde Uzun Süre Kalıcı Beyazlık Mümkün mü?

Dişlerde Uzun Süre Kalıcı Beyazlık Mümkün mü?

Dişlerimiz zaman içinde pek çok sebepten ötürü beyazlığını yitirip sararabilir. Bu leke ve sararmaların başlıca nedenleri kafein, nikotin ve asitli ürünler tüketmek olsa da, bazı kişiler genetik olarak da sarı dişlere sahip olabilmektedir. Güzel bir gülüşün anahtarı olan inci gibi beyaz ve parlak dişlere sahip olmak ise herkesin hayalidir. Bu nedenle birçok kişi kalıcı bir diş beyazlatma yöntemi arayışındadır.

Diş hekimliğinde diş beyazlatma için birden çok yöntem kullanılmaktadır. Bunları porselen ya da zirkonyum kaplama ve lazer kullanımı ile beyazlatma (bleaching) olarak sıralayabiliriz. Ancak sadece sararma ya da koyulaşma sorunu olan dişler için en uygun ve en kalıcı yöntem lazer ile bleaching adını verdiğimiz diş beyazlatma tekniğidir. Hastaların işlem sonrası ağız ve diş bakımlarına gösterdikleri özen doğrultusunda iki ila üç yıla kadar bembeyaz dişlere sahip olmaları mümkün olsa da, hiçbir diş beyazlatma yönteminin ömür boyu kalıcı bir sonuç sağlayamayacağı unutulmamalıdır.

Lazer Bleaching (Diş Beyazlatma) Nasıl Uygulanır?

Uygulama toplamda bir saat gibi kısa bir sürede tamamlanır ve acısızdır. Lazer yardımıyla diş beyazlatma tedavisi için ilk olarak kullanılacak ağartıcı ilaç dişlerin üzerine sürülür. Daha sonra bu dişlerin üzerine lazer tutulur. Lazer ışığı dişlerin içine işlemez, burada amaç kullanılan ilacın lazer ışığı sayesinde aktive olmasıdır. Kısa süre içinde beklenen kimyasal reaksiyon gerçekleşir. Her hastanın durumuna göre bir seansla elde edilen beyazlık derecesi farklı olsa da, ilk seanstan itibaren dişlerde belirgin bir ton açılması meydana gelir. Hastalar kendi tercihlerine göre birkaç seans daha lazer bleaching uygulaması yaptırabilirler. Bu yöntem ile hastaların dişlerinde ortalama on tona kadar açılma görülebilmektedir.

Lazer diş beyazlatma yönteminin acısız ve uzun süre kalıcı olmasının yanında en büyük avantajlarından biri de hemen hemen her hastaya uygulanabilir olmasıdır. İşlem öncesi yapılan muayenede hastanın genel ağız sağlığı yerindeyse diş beyazlatma operasyonu hemen uygulanabilir. Ancak herhangi bir diş eti rahatsızlığı ya da başka bir sorun varsa öncelikle bunlar tedavi edilir, sonrasında diş beyazlatma işleminin gerçekleştirilmesinde bir sakınca yoktur. Lazer bleaching yöntemi hamile kadınlar için önerilmez.

Lazer diş beyazlatma yöntemi son derece güvenli bir tedavidir ve herhangi bir riski bulunmamaktadır. Hastalar işlem sonrası günlük hayatlarına hemen dönebilirler. Tedavinin tek yan etkisi bazı hastaların kısa bir süre diş hassasiyeti ile karşılaşmalarıdır. Fakat bu durum en fazla üç gün sürmektedir. Gerekli olduğu takdirde ilk gün ağrı kesici kullanılabilir.

İşlemden sonra hastaların beyazlatıcı diş macunu kullanmaları önerilir. Lazer bleaching ile elde edilen sonuçlar dişlerini düzenli olarak fırçalayan, ağız bakımına özen gösteren, aşırı kahve, çay vb içecekler tüketmeyen ve sigara kullanmayan hastalarda iki yıla kadar devam etmektedir. Bunlara dikkat etmeyen hastalarda ise sonuçlar bu kadar kalıcı olmayabilir.

Okutan Diş Polikliniği’nde Covid-19’a karşı tüm gerekli önlemleri alarak siz değerli hastalarımızın en konforlu ve hijyenik koşullar altında tedavi almanızı sağlıyoruz. Siz de kalıcı diş beyazlatma tedavisi ve diğer pek çok tedavimizden yararlanmak istiyorsanız, doktorlarımızdan ücretsiz danışmanlık hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.