Güncel Yazılar

Dişçi Korkusu Nasıl Geçer?

Dişçiden korkmak son derece yaygın. Dünya genelinde dişçi anksiyetesi var ve üstelik her yaştan kişi bu korkuyu deneyimleyebiliyor.

Dişçiye gitme korkusunun şiddeti de kişiden kişiye değişiyor. Kimi hastalar dişçi kelimesini duyunca rahatsız oluyor. Kimi hastalar yalnızca diş ameliyatları söz konusu olduğunda kendini geri çekiyor, kimileri diş temizleme gibi görece daha kolay olan ve kısa süren işlemlerden dahi korkabiliyor.

Bunların neticeleri ise maalesef ağır sonuçlanabiliyor. Zamanında müdahale edilseydi kısa sürede toparlanacak olan problemler daha uzun tedavi süresi gerektirebiliyor ya da diş kaybı gibi neticeler ile karşılaşılabiliyor.

Dişçiden Neden Korkulur?

Dişçi korkusu olarak bilinen, medikal tabiri ile dentofobi sebepleri değişkenlik gösteriyor. Sebepler, korku düzeyinin şiddeti üzerinde de etkili olabilmekte. Konu hakkında çeşitli çalışmalar mevcut. Vaka örnekleri ve hasta yorumları bu noktada önemli bir dayanak. Dişçiden korkma sebeplerinden öne çıkanlar şöyle:

  • Geçmiş dişçi tecrübelerinden kaynaklı travmalar,
  • Genel olarak hastane, klinik ortamında bulunmaktan hoşlanmamak,
  • Medikal aletlerin çıkardığı sesten rahatsız olmak,
  • Yoğun acı çekeceği düşüncesinden kurtulamamak,
  • Bir şeylerin ters gideceği kaygısı,
  • Anestezi almaktan korkmak,
  • Çocukluk ve ergenlik dönemlerinde duyulanların irrasyonel etkisi.

Dişçi ve klinik diş korkusunu yenmek anlamında en önemli iki unsurdur. Daha önce dişçiye gittiyseniz ve soğuk, ilgisiz tavırla karşılandıysanız ne demek istediğimizi anlıyorsunuz demektir. Yalnızca başarısız bir dişçi ile yaşanılan spesifik bir tecrübe dolayısı ile hastanın dişçi korkusu geliştirmesi olağandır. Ayrıca özensiz tedavi, yetersiz açıklama, olumsuz sonuçlanan operasyon… Bunlar hoş tecrübeler değil fakat sürekli de değil.

Yetenekli ve tecrübeli dişçi ile modern, hijyenik klinik ortamında gerçekleştirilen uygulamaların yoğunlukta olduğunu belirtmek gerek. Güvenilir, başarı ve hasta memnuniyeti odaklı bir dişçi arayışınız varsa Okutan Klinik’i araştırmanızı, vaktiniz varsa ziyaret etmenizi önerelim. Diş sorunlarını ertelemek kısa ve daha ziyade uzun vadede zararınıza olacaktır.

Dişçi Korkusunun Negatif Etkileri Neler?

İlk olarak şunu hatırlatalım: Dişçiye gitmeye dair kaygılarınızın olması normal. Pek çok kişi bu tür duygudurumu hep çok tıp branşında hissediyor.

Bu kaygılar yüzünden sağlığınıza kavuşmayı erteliyorsanız ya da örneğin diş ağrısı çektiğiniz halde tedavi olmayı geciktiriyorsanız konuyu tekrar değerlendirmek gerek. Normal şartlarda sağlıklı olabilen kaygı düzeyi, dişçi söz konusu olduğunda yoğun korkuya dönüştüyse dentofobi deneyimliyor olabilirsiniz.

Dişçi anksiyetesinin doğurabildiği olumsuz sonuçlar:

  • Diş tedavisinin gecikmesi, ertelenmesi ve buna bağlı ağrı, uyuşukluk gibi olumsuzlukların deneyimlenmesi.
  • Erken tedavi imkanı ile çözülebilecek problemin giderek büyümesi ve buna bağlı tedavi sürecinin uzaması, zorlaşması.
  • Hayat kalitesinin düşmesi. Kişinin kendine gereken özeni göstermediğine dair inancının artması.
  • Düzenli dişçi kontrollerine gidilmemesi neticesinde ağız ve diş sağlığının riske atılması.

Dişçi Korkusunu Yenmeye Yönelik İpuçları

Dişçiden korkmanın kimseye bir faydası yok. Bu sorunun üstesinden gelmek de pekala mümkün. Elbette işin zorlukları olacak, konunun uzmanlarını dinlemek ve gerekli aksiyonları almak faydalı olacaktır. Aşağıda yer alan, dişçi korkusunu yenme tavsiyeleri işinizi kolaylaştırabilir:

  • Dişçiyi ve kliniği ya da hastaneyi değerlendiriyor olacaksınız, beğenmediğiniz takdirde her an oradan ayrılabileceğinizi aklınızda bulundurun.
  • Stresli bir yapıdaysanız, kendinizi sakinleştirme yöntemlerinizi uygulayın. Derin nefes almak, iyiye odaklanmak ve sonucun sizi nasıl tatmin edeceğine yoğunlaşmak iyi gelecektir.
  • Dişçiye karşı dürüst olun ve dişçi fobiniz olduğunu söyleyin. İyi bir dişçi bu konuda tecrübeli olduğundan size hem telkin hem açıklama anlamında yardımcı ve destek olacaktır.
  • Kontrol edemediğiniz bir sürece girdiğiniz için anksiyete geliştiriyorsanız, dişçinizden tüm süreçleri size etraflıca anlatmasını isteyebilirsiniz.
  • Tedavi süresi uzun olursa ne yaparım kaygınız varsa, doktorunuz ile konuşabilir ve uzun sürecekse kısa molalar şeklinde ara verme imkanlarınızı öğrenebilirsiniz.
  • Diş hekimliği araçları gözünüzü korkutuyorsa, klinikteki tüm medikal teçhizatların sizi iyileştirme amacına hizmet ettiğini kendinize hatırlatın.

Gelişen diş hekimliği teknolojileri sayesinde pek çok diş ameliyatı ve uygulaması ağrısız ve konforlu şekilde yapılıyor. Ortodonti, çene cerrahisi, diş hekimliği lazer uygulamaları bunlardan yalnızca birkaçı. Geçmişte daha zorlayıcı olabilen kanal tedavisi, 20’lik diş tedavisi ve implant artık çok daha etkili ve ağrısız şekilde tamamlanıyor.

Düzenli diş kontrolü ile başlayabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığı açısından rutin dişçi ziyaretlerinin önemi büyük. Elbette ağız hijyeni en başta geliyor. Okutan Diş, güleryüzlü sağlık çalışanları, eğitimli diş hekimleri ve son teknolojiden güç alan altyapısı ile sizleri bekliyor.