Güncel Yazılar

Diş Protezlerini Kimler Tercih Etmeli

Diş protezi kullanmaya karar verme hem sağlığınız hem de görünümünüz için oldukça önemli bir karardır. Diş protezi kullanmayı tercih edenlerin başlıca nedeni bir ya da birden fazla eksik ya da hasarlı dişe sahip olmalarıdır. Eksik dişler çiğneme, konuşma gibi işlevsel bozukluklara neden olurken çene kemiği dokusunun da bozulmasına neden olmaktadır. Çene kemiğinin erimesi diğer dişlerin de deformasyonuna yol açacaktır. Yaşlandıkça dişlerin tamamı ya da birçoğunun değiştirilmesi gereği duyulmaktadır. Eksik ve hasarlı dişlerin yerine diş protezleri ile hem ağız sağlığı yeniden kazanılacak hem de gülümsemeniz yerine gelecektir. Diş protezi eksik dişlerin yerini almak ve hasarlı dişlerin görünümünü de iyileştirmek için yapılmaktır. Düzgün yapılmış diş protezleri, doğal dişiniz gibi davranarak rahatsızlık vermeyecek ve hasta bunları kendi doğal dişi gibi algılayacaktır.

Diş protezi kullanmaya karar verdikten sonra sizin için hangi tür protezin daha uygun olduğununun belirlenmesi gerekmektedir. Diş protezi olanakları artık daha kapsamlıdır, size ve ihtiyaçlarınıza en uygun çözüm diş hekimleri tarafından bulunacaktır. Bir diş hekimi ile görüşüp bu konuda onun uzmanlığına başvurabilirsiniz. Protezler, çıkarılabilir ve sabit (kalıcı) olarak ikiye ayrılmaktadır. Çıkarılabilen diş protezleri, hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protez çeşitleridir. Sabit diş protezleri ise ağza sabitlenir. Diş hekimi ağzınıza sabitledikten sonra bir daha çıkarılamayan protezlerdir. Temizliği doğal dişleri temizler gibi diş fırçalama yöntemi ile yapılmaktadır.

Tek dişini kaybeden hastalar için implant tavsiye edilmektedir. Çeneye cerrahi yöntemle yerleştirilen implanta, tek bir protez diş oturtulmaktadır. Oldukça güvenilir ve ömür boyunca dayanıklı bir yöntemdir.

Bazen birkaç dişin kaybedildiği durumlarda kısmı diş protezleri de tercih edilmektedir. Eksik dişin yarattığı boşluğa zamanla diğer dişler de kayarak boşluğu doldurmaya çalışacaktır ve bu da çiğnemede güç kaybına neden olur. Eksik dişler, eklem bozukluklarına neden olabilmektedir. Bu protezler, dişetine ve gerçek dişlere bağlanmaktadır. Hastanın kendi sağlam dişleri varsa protez onlara kancalarla oturtulur. Sabit köprüler, implant yöntemi ile ya da komşu dişlere oturtularak yapılabilmektedir. Bir ya da iki implant uygulanarak diğer dişlere zarar vermeden sabit köprü çeneye sabitlenebilmektedir. İmplant ile yapılan köprüler en kalıcı ve en sağlıklı çözümdür. Komşu dişlere sabitlenerek yapılan köprüler, büyük çiğneme yükü olmayan dişler için uygundur. Bitişik dişler, törpülendiği için yeterince hijyenik tutulmazsa zaman içinde çürümeye müsaittir.

Tam diş protezleri, tüm dişlerini kaybeden hastalar için yapılmaktadır. Hastanın protezinin tutturulması için hiç dişi kalmamışsa tam diş protezine ihtiyacı vardır. Bu protezle hastanın yeni protezleri doğal dişi gibi davranarak çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonları geri kazandırırken, estetik görünümü de iyileştirilecektir. Yanak ve dudaklar protez dişler tarafından desteklenip, yüz doğal görünümünü geri kazanarak daha dinamik görünecektir. İmplantlarla sabit olarak yapılabildiği gibi çıkarılabilir tam diş protezleri de yapılmaktadır.

Hastanın yüzüne uygun yapılmış diş protezi, tam bir işlevselliğe sahip olacak ve doğal görünüm kazandıracaktır. Her yaş grubu hastalar için kullanılabilecek tam diş protezleri, kişinin bireysel çene ve yüz ölçülerinize göre tasarlanarak mükemmel bir sonuç elde etmenizi sağlayacaktır. Estetik ön dişler ve renkli diş etleri uygulaması sonucun doğal ve başarılı olarak yüzünüze yansımasını sağlayacaktır.