Güncel Yazılar

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Diş kaplama tedavisi, estetik diş hekimliğinin en fazla uygulanan prosedürleri arasında yer almaktadır. Gelişen teknolojinin diş hekimliği prosedürlerine de etkisi sonucunda, tüm dental tedavilerde müşteri talep ve memnuniyetleri doğrultusunda gelişmeler yaşanmıştır. Böylelikle yıllardan beri kullanılmakta olan metal bazlı diş kaplamalarına alternatif kaplamalar geliştirilmiş ve bunlar kısa sürede eski moda metal diş kaplamalarının yerini almışlardır.

Diş kaplama çeşitleri, dişte oluşan kırık, çatlak ve çürük gibi kusurların düzeltilmesinde ve dişler arasındaki boşlukları kapatmada yıllardır etkin olarak kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra, sararmış ve lekelenmiş dişlerin yarattığı kötü görüntü de kaplama yöntemiyle ortadan kaldırılmaktadır. Diş kaplamaları, dişlerin ön veya tüm yüzeylerinin, estetik ve fonksiyonel olarak doğal şekil ve renklerine en yakın biçimde kaplarlar.

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum kuronlar, günümüzde diş hekimleri tarafından en çok tavsiye edilen kaplama çeşididir. Eskiden kullanılan tek kaplama çeşidi metal bazlı diş kaplamalardı. Bu kaplamalar doğal ve estetik duran bir sonuç vermedikler gibi, metale alerjisi olan bireyler için de uygun değillerdi. Zirkonyum, herhangi bir alerjik reaksiyona sebebiyet vermediği için, metale alerjisi olan hastalar için oldukça iyi bir alternatif oluşturmuştur. Zirkonyum yapı olarak metale benzemekle birlikte, metalin aksine beyaz ve saydam bir görüntüye sahip olduğu için doğal diş görünümüne çok daha yakındır.

Zirkonyum kaplamalar hastalara estetik bir diş görünümü sunmalarının yanı sıra son derece dayanıklıdırlar. Zirkonyum kuronlar doğal diş gibi kolayca leke tutmaz ve beyazlıklarını yitirmezler. İyi bakılan zirkonyum kuronlar 20 yıldan fazla kullanılabilir.

Lamina Kaplama

Lamina kaplama, özellikle gülüş tasarımı kapsamında sıkça kullanılan bir kaplama çeşididir. Lamina kaplamalar porselen veya kompozit malzemelerden üretilmektedirler. Porselen lamina kaplama için dişin yalnızca ön yüzünün 0.3-0.7 mm inceltilmesi yeterlidir. Bu sayede diş dokusu kaybı en aza indirgenmiş olur. İnceltilen ön diş yüzeylerine, laboratuarda hazırlanan yaprak porselen laminalar yerleştirilir. Porselen lamina kaplama, diş beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecede sararmış dişlerde, çentikli, kırık ve ayrık dişlerde ve eski dolguların düzeltilmesinde kullanılmaktadır.

Kompozit laminalar porselen laminalar gibi yaprak kaplama şeklinde değildir, bu nedenle dişlerden kesim yapılmaz. Diş hekimi, dişlerin ön yüzeyine özel bir malzeme yerleştirerek dişleri şekillendirir. Kompozit laminalar kırık dişlerin onarılmasında, dişler arasındaki küçük boşlukların kapatılmasında ve dişlerin boylarının uzatılmasında kullanılmaktadır.

Porselen laminaların çok daha parlak ve zor leke tutan bir yapısı vardır. Kompozit laminaların cilası ise gerekli görülürse diş hekimi tarafından 6 ayda bir yenilenmektedir. Buna karşın kompozit laminaların tamiri, porselen laminalara göre çok daha kolaydır.

Empress Kaplama

Empress kaplamalar, full porselen diş kaplaması olarak da bilinirler. Doğrudan diş üzerine yapılan bir kaplama çeşididir, dolayısıyla Empress kaplama yapabilmek için mutlaka dişe ihtiyaç vardır. Uygulama öncesi dişler bir miktar inceltilir ve kaplama işlemine geçilir. Empress kaplamalar 10-15 yıl kadar bir ömre sahiptir.

Metal Destekli Kaplama

Metal destekli diş kaplamaları, en eski kaplama çeşididir. Maliyeti diğer kaplama çeşitlerine göre az olduğundan halen kullanılan metal destekli kaplamalar bir takım dezavantajlara sahiptir. Metal destekli kaplamalar mat bir görünüme sahiptir ve zaman içinde grileşme sorunu vardır. Buna ek olarak, bazı hastaların metale alerjisi olması bu kaplamalara alternatif çeşitlerin geliştirilmesine sebep olmuştur. Estetik ve fonksiyonel açıdan çok başarılı olmamasına karşı kalıcılıkları iyidir. Metal kaplamalar diş eti hizasında koyu renkle kendini belli ettiğinden, ön dişlerden çok arka dişlerde kullanılmaktadır.

Diş kaplama çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.