Güncel Yazılar

Diş Hekimliğinde En Çok Uygulanan 5 Prosedür

Diş Hekimliğinde En Çok Uygulanan 5 Prosedür 

Birçok kişi çocukluktan beri diş hekime gitmek ve diş tedavisi yaptırmaktan korkar. Aslında bu korku, diş tedavileri hakkında yeterince bilgiye sahip olmamalarından kaynaklanmaktadır. Yaptıracağınız işlem hakkında bilgi sahibi olmak yersiz korku ve kaygılarınızı azaltmaya yardımcı olabilir.  Bu yazımızda diş hekimliğinde en çok tercih edilen beş prosedür hakkında sizlere bilgi vereceğiz. 

1-Diş Dolgusu

Uzun yıllardan beri en çok uygulanan diş tedavilerinin başında diş dolguları gelmektedir. Dolgu tedavisi, çürük, kırık veya çatlak dişlere uygulanmaktadır. Dolgu tedavisi sayesinde deforme olmuş dişler eski yeniden estetik bir görünüme kavuşmaktadır. Günümüzde en çok kullanılan dolgu çeşitleri amalgam, porselen ve kompozit dolgulardır. Diş hekimi, dişteki deformasyonun sebebine ve dişin durumuna göre hangi çeşit dolguyu kullanacağına karar verir.

2-Kanal Tedavisi

Bir diğer popüler diş tedavisi de kanal tedavisidir. Kanal tedavisi iltihaplanmış ve çürümüş dişleri onarmak için uygulanır. Halk arasında kanal tedavisinin ağrılı bir tedavi olduğuna inanıldığından en çok korkulan prosedürlerden biridir. Ancak bu korkular yersizdir; modern teknikler sayesinde tek bir seansta gerçekleştirilen kanal tedavisi sanıldığı kadar acılı bir işlem değildir. 

Kanal tedavisinde ilk olarak diş ve diş dokuları uyuşturulur, ardından hasar görmüş diş pulpası çıkarılır. Pulpa çıkarıldıktan sonra kök kanalları yeniden şekillendirilir ve temizlenir. İşlem bittikten sonra kanalın içi kalıcı dolguyla doldurulur. Bazı durumlarda ise kalıcı dolgu yapmak için işlem bölgesinin birkaç gün iyileşmesi beklenebilir. Bu durumda ilk seansta geçici dolgu kullanılır.

3- Diş Kaplama Tedavisi

Diş kaplama tedavisi veneer ve kuron olmak üzere iki çeşittir. Bu işlemler tek başlarına yapılabileceği gibi başka işlemlerle kombine edilerek de uygulanabilirler. 

Dental Kuron Tedavileri:

-Zirkonyum Kuron Kaplama,
-Metal Altyapılı Porselen Kuron Kaplama,
-Tam Seramik Kuron Kaplama,

Dental Veneer Tedavileri ise:

-Porselen Laminate Veneer,
-Kompozit Laminate Veneer’dir. 

Bu kaplama yöntemleri arasında en dayanıklı olan Zirkonyum kuron kaplamalardır. Metal kuron kaplamalar ise ekonomik açıdan daha az maliyetli oldukları için hala sıkça tercih edilmektedir.

4-İmplant Tedavisi

Dental implant tedavileri tüm dünyada en çok uygulanan diş hekimliği prosedürlerinin başında gelmektedir. Her yıl yurtdışında yüz binlerce hasta implant tedavisi yaptırmak için Türkiye’ye gelmektedir. 

Klasik bir implant tedavisi, titanyumdan yapılan vidaların çene kemiğine yerleştirilmesi ve bunların üzerine de protez dişlerin oturtulmasından ibarettir. Günümüzde geliştirilen birçok implant yöntemi sayesinde tamamen dişsiz hastalar bile sağlıklı dişlere kavuşmaktadır.

5-Diş Beyazlatma 

Dişlerinde herhangi bir çatlak, kırık, çürük ya da iltihap bulunmayan fakat diş renginde koyulaşma yaşayan hastalar için diş kaplama tedavisi yerine yalnızca diş beyazlatma işlemi yeterli olmaktadır. Yeme-içme alışkanlıkları, sigara ve tütün ürünleri kullanımı ve genetik yatkınlık sebebiyle zaman içinde dişler doğal beyaz rengini kaybederek lekelenebilir ya da sararabilir. 

Diş beyazlatma işlemi ev tipi ve ofis tipi olmak üzere iki şekilde yapılabilir. Ev tipi diş beyazlatma yönteminde diş hekimden temin edilen beyazlatma malzemeleri kullanılmaktadır. Ofis tipi diş beyazlatma işlemi ise bizzat diş hekimi tarafından uygulanmaktadır.

Bunlar ve daha fazlası hakkında bilgi almak ve randevunuzu oluşturmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.