Güncel Yazılar

Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

Diş Hassasiyeti Neden Oluşur?

Diş hassasiyeti yetişkinlerde %40 gibi bir oranda görülen, toplum arasında yaygın bir diş problemidir. Diş hassasiyet genellikle soğuk ve sıcak gıda ve içecekler tüketilirken anlaşılır. Bu durum dişte birdenbire hissedilen keskin bir ağrı olarak tanımlanır. Genellikle ciddiye alınmayan diş hassasiyeti problemi, sıcak, soğuk, ekşi ve tatlı bir sürü yiyecek ve içeceğin tadını çıkarmanızı engelleyebilir. 

Diş hassasiyetinin en bilinen nedeni dişe eti çekilmesi ve diş minesi aşınmasıdır. Diş hassasiyeti, diş minesinin aşınmasıyla dişin yumuşak kısmının açığa çıkmasından dolayı oluşmaktadır. Sert diş fırçası kullanmak, sert hareketlerle dişleri fırçalamak, diş çürükleri, diş beyazlatıcı ürünler, diş sıkma alışkanlığı, diş dolgularının bakımsız kalması ve genel olarak oral hijyene önem verilmemesi halinde diş hassasiyeti oluşması kaçınılmazdır. 

Diş Hassasiyetine Ne İyi Gelir?

Yaşam tarzınızda yapacağınız bir takım küçük değişiklikle diş hassasiyetinin önüne geçebilir ve hayat kalitenizi yükseltebilirsiniz. Öncelikle dişlerinizi çok sık ve agresif bir biçimde fırçalamadığınızdan emin olun. Sert kıllı diş fırçaları yerine yumuşak kıllı olanları tercih etmenizde de fayda vardır. Yumuşak hareketlerle diş fırçalamak diş minesini aşındırmanın önüne geçerek diş hassasiyetini yok eder.

Diş fırçalama alışkanlıklarının dışında çok fazla asitli içecek ve yiyecek tüketmek de diş hassasiyetine sebebiyet vermektedir. Bu tarz gıdalar tüketildikten yarım saat sonra dişler detaylı bir şekilde fırçalanmalıdır. Diş beyazlatıcı ürünlerin, beyazlatıcı diş macunları dâhil, zaman içinde diş minesine zarar verdiği bilinmektedir. Bu ürünlerin kullanımını azaltmak daha sağlıklı olacaktır. Diş hassasiyetinden şikâyetçiyseniz beyazlatıcı diş macunları yerine hassasiyet karşıtı ve onarıcı özellikleri diş macunlarını tercih edebilirsiniz. 

Tüm bunların yanı sıra, her dental problemde olduğu gibi, diş hassasiyetinin en büyük nedeni yeterli ve düzenli oral bakım yapmamaktır. Sağlıklı bir ağız ve diş bakımı yalnızca diş fırçalamaktan ibaret değildir. Dişlerin en büyük düşmanı olan plak oluşumunu engellemek için düzenli olarak diş ipi kullanmak ve diş aralarının yeterince temizlendiğinden emin olmak gerekir. Ağızda hiçbir bakteri ya da mikrobun barınamaması için de her gün iki kez ağız bakım suyu kullanmak etkili bir çözümdür. Dolgu, kuron ya da köprü gibi dental işlemler yaptırdıktan sonra bunların bakımlarını aksatmamak ve yılda iki kez diş hekimini ziyaret etmek ağız sağlığı açısından büyük önem taşır.

Son olarak halk arasında diş gıcırdatma olarak bilinen Bruksizm sendromu da diş hassasiyetini tetikler. Dişlerinizi sıktığını fark ederseniz bunu kesinlikle hafife almamalı ve diş hekiminize başvurmalısınız. 

Okutan Diş Polikliniği’nde muayene olmak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.