Güncel Yazılar

Diş Beyazlatmanın Avantajları

Diş beyazlatma, pek çok kişinin tercih ettiği modern yöntemlerden biri olarak öne çıkar. Beyaz ve sağlıklı dişlere sahip olmak hem estetik görünmek hem de psikolojik olarak iyi hissetmek açısından oldukça önemlidir. Diş beyazlatma yani Bleaching, çeşitli sebeplerle dişlerde meydana gelen renk değişimlerinin, sararmaların ve diş minesinde oluşan inorganik yapının giderilmesi işlemlerini kapsar. Yöntemin avantajlarından bahsetmeden önce, kısaca dişlerin neden beyazlığını kaybettiğini, bu işlemin kimlere uygulanabileceğini ve Bleaching yöntemlerinin neler olduğunu aktarmak gerekir.

Diş Beyazlatmaya İhtiyaç Duyulmasının Nedenleri

Doğal ve içten gelen gülümseme söz konusu olduğunda dişler ilk akla gelenlerden. Kişisel bakımına özen gösterenler dişlerinin nasıl göründüğüne özellikle dikkat eder. Ayrıca, diş rengi değişmesi ve dişlerde şekil bozuklukları oluşması psikolojik sorunlara da sebep olabilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile doğru orantılı olarak hem restoratif hem de estetik materyallerin artması, kişilere istedikleri görünüme kavuşma olanağı sunar. Bu bakımdan, beyaz dişler için doğal yöntemler ve profesyonel çözümler olması başlı başına avantajdır demek mümkündür. Peki ama dişler beyazlığını neden kaybeder?

  • Genetik faktörler,
  • Diş oluşma evresinde yapısal bozuklukların meydana gelmesi,
  • Anne karnındayken ya da bebeklik, çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde antibiyotik kullanılması,
  • Çay, sigara ve kahve gibi içeceklerin tüketilmesi,
  • Yaşlanmaya bağlı diş renklenmesi,

en yaygın sebepler arasında yer alır.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Neler?

Diş beyazlatmanın yolları çeşitlidir. Yöntem seçerken renk değişim alanı ve yoğunluğu gibi faktörler devreye girer. Renk değişimi “dış renklenme” ve “iç renklenme” olmak üzere 2 çeşittir. Dış renklenme dişleri boyayan kahve ve sigara gibi maddelerden kaynaklanan renklenmedir. İç renklenme ise yapısal bozukluklara bağlı olarak gelişen renklenmeyi ifade eder. İç renklenme, çoğunlukla fırçalama ile geçmeyen diş lekelerinden oluşur. 

Bleaching yöntemleri ise Power Bleaching (ofis ortamında diş beyazlatma) ve Home Bleaching (evde diş beyazlatma) olmak üzere iki çeşittir. Ofis tipi bleaching yönteminde diş beyazlatma jeli ve özel ışık kullanılarak diş rengi 3-4 ton açılır. Ev tipi beyazlatma işleminde ise kişinin ağız içi ölçüsü alınarak özel plastik ağızlık yapılır. Bunun içerisine jel konulur ve bu şekilde beyazlatma yöntemi uygulanır. Her gün belli süre boyunca takılması istenen ağızlıklarla yaklaşık bir hafta içerisinde istenilen beyazlama elde edilir.

Bleaching Yönteminin Avantajları

İç ve dış etmenler sebebiyle rengi değişen ya da sararan dişleri kişiye özel uygulamalar ile beyazlatmanın çeşitli avantajları vardır. Diş beyazlatma fiyat ve süreç bakımından farklılık gösterebilir. Diş hekimi muayenesi sonrasında sürece dair detaylı bilgi elde edebilirsiniz. Bleaching işleminin avantajları:

  • Gelişen teknolojik imkânlar sayesinde dişleri beyazlatma yöntemi çok daha kolaylaşmış ve güvenilir bir hâl almıştır. 
  • Diş beyazlatma acıtır mı sorusunun yanıtı “Hayır”dır. Bleaching işleminde ağrı ya da hasar meydana gelmez, diş hassasiyeti oluşabilir fakat bu da kısa süre içerisinde geçer.
  • Modern teçhizat ve uzman hekim ile gerçekleştirilen beyazlatma işleminin başarı oranı yüksektir. 
  • Koruyucu tabaka kullanılması sayesinde, süreç boyunca diş etleri zarar görmez.
  • Tercih edilen yönteme bağlı olarak, etki ya işlem sonrasında ya da kısa süre içerisinde görülür.

Diş beyazlatmanın en etkili yolu denildiğinde akla gelen prosedürlerden olan Bleaching ile dişlerinizi arzu ettiğiniz beyazlığa kavuşturabilir, daha estetik şekilde gülümsemenin keyfini doyasıya yaşayabilirsiniz.