Güncel Yazılar

Dental İmplant Sonrası İyi Beslenmeye Dair İpuçları

İmplantlar, eksik diş sorununu gidermek için tercih edilen önemli bir dental tedavi türüdür. Operasyonda, ilgili ağız içi bölgeye çeşitli işlemler uygulandığından tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcut. İmplant sonrası neler yapmalıyım ve implant sonrası sağlıklı diyet asıl olmalı soruları ile çok sık karşılaşılıyor. 

 

Diş İmplantında İyileşme Süreci

Diş implantları çeşitlilik gösterdiğinden, tedavi ve iyileşme dönemleri de farklılaşabiliyor. Örneğin Transosseöz implantlar ile Subperiostal implantlar farklılık arz ediyor ve haliyle bunların iyileşme süreleri de değişkenlik gösterebiliyor. Yoğun komplikasyonlar ile karşılaşılmamakla birlikte, dokuların iyileşmesi için belli bir zaman gerekiyor. Bu süreçte doku yenilenmesi sürecini hızlandırmak ve ağız hijyeni şartlarını sağlamak adına, uygulamanız gereken çeşitli talimat ve tavsiyeler bulunuyor.

 

Diş İmplantı Sonrası Ağız Bakımı

İmplant ağız bakım gereklilikleri, her ne kadar prosedürler farklı olsa da kanal tedavisi gereklilikleri ile benzerlikler gösteriyor. İmplant sonrasındaki ilk gün boyunca ağız bakım ürünü kullanmamak gerekiyor. Bu da hastanın diş fırçalamaması, gargara yapmaması ve diş ipi kullanmaması demek oluyor. İmplant operasyonundan kaynaklanan diş ve diş eti hassasiyeti yaklaşık 2 gün sürüyor, bu zaman aralığında ağız bölgesini sert darbelere karşı korumak da son derece önemli. 48 saatin dolmasına müteakip hasta dişlerini fırçalayabiliyor. Elbette, sert fırça kullanmamak ve dişlere baskı uygulamamak kaydıyla.

 

Diş İmplantı Sonrası Beslenme

Beslenme düzeni ve diyet, implant tedavisinin ayrılmaz bir parçası. Beslenme hem iyileşme süresi hem de rahatlık üzerinde doğrudan etkilidir. İmplant vidaları çene kemiğine yerleştirildikten sonraki ilk 2-3 saat hiçbir şey yiyip içmemelisiniz.

İlk günlerde aşırı sıcak ya da aşırı soğuk gıdalar da tüketmemeniz gerekiyor. Çünkü, özellikle ilk 24 saat diş hassasiyeti normalden daha fazla oluyor. İki gün sonra bu hassasiyet çoğunlukla geçiyor. Bu ise hastanın normal besinler tüketmeye başlaması anlamına geliyor. Fakat elbette, çok sert gıdaları tüketmekten ya da uzun süren çiğneme aktivitelerinden kaçınmanız gerek.

Beslenme düzeniniz kısa bir süre de olsa değişeceğinden, vitamin ve mineral takviyesi almayı, meyve tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Ek olarak, implant sonrasında sigara ve alkolden uzak durmalısınız. İmplant vidası (yapay diş kökü) yaklaşık olarak 3 ay içerisinde gerçek formuna kavuştuğundan, bu süre boyunca özenli davranmanız ve diş hekiminizin tavsiyelerine uymanız önem arz ediyor.