Güncel Yazılar

Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Ağız ve diş sağlığı küçük yaşlardan itibaren bireyin gelişimini etkileyen ve ebeveynler tarafından ciddiye alınması gereken bir konudur. Günümüzde, internet ve teknoloji çağı sayesinde artık anne babalar pek çok konuda daha bilinçli. Eskiden, süt dişlerinin düşüp yerlerini daimi dişlere bırakacağı düşüncesinden dolayı çoğu ebeveyn ağız ve diş sağlığına o kadar önem vermezdi. Hatta çürük dişler konusunda bile endişelenmezler ve çocuklarını diş hekimine götürmeyi ertelerlerdi. Şimdiyse bilinçli anne ve babalar çocuklarını ilk kez ne zaman diş hekimine götürmeleri gerektiğini bilmek istiyor.

Pedodontistler (çocuk diş hekimleri), çocukların iki yaşından itibaren yani tüm süt dişleri çıktıktan sonra ilk diş muayenesine gitmesi gerektiği konusunda hemfikir. Hatta Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk süt dişinin çıktığı altıncı aydan sonra doktor kontrolüne götürülmelerinin faydalı olduğunu belirtmektedir. Bu da akıllara başka bir soruyu getiriyor: 6 ay ya da 1 yaş pedodontiste gitmek için çok erken değil mi?

Cevap çok açık: hayır, erken değil. Küçük yaşlardan itibaren düzenli diş hekimi kontrolüne gitmek çocukların gelecek yıllarda ağız ve diş sağlığı konusunda daha bilinçli olmasını sağlamaktadır. Böylelikle düzenli olarak dişlerini fırçalama ve ağız bakım ürünlerini kullanma gibi temel alışkanlıkları daha erken edinebilmekte ve daha sağlıklı dişlere sahip olmaktadırlar.

Sanılanın aksine çocuğunuzu diş hekimine götürmeyi ertelemek daha kötü sonuçlara yol açabilir. İlk kez diş çürümesi ya da herhangi bir enfeksiyon durumunda muayene olmak için diş hekimine giden bir çocuk kötü bir deneyim yaşayabilir. Çocukluktan gelen diş hekimi korkusunun yetişkinlikte bile etkisini sürdürdüğünü bilinmektedir.

18 yaşına kadar çocuklar ve gençlere uygulanan diş tedavileri koruyucu nitelik taşımaktadır. Bu nedenle erken yaşta erken tanı koymak büyük önem taşır. Erken muayene ve erken tanı sayesinde diş çürükleri ve ortodontik problemlerin önüne geçilmekte ve bu sorunlar ilerlemeden tedavi edilmektedir.

İlk Diş Muayenesinde Neler Yapılır?

Diş çürümesi gibi bir şikâyetle gelinmediği sürece ilk diş muayenesi çocuklar için eğlenceli ve öğretici bir deneyimdir. Öncelikle çocuğa klinik ve etraftaki malzemeler tanıtılır, ardından anne ve baba doğru beslenme, sağlıklı diş fırçalama alışkanlıkları, uzak durulması gereken gıda ve ürünler gibi konularda bilgilendirilir. Aileden çocuğu yılda en az iki kez kontrole getirmeleri ve ağız ve diş gelişimini özenle takip etmeleri istenir.

Unutmayın ki çocuğunuza altı ayda bir diş hekimi kontrolüne gitmeyi rutin bir durum olarak öğretirseniz ileride daha sağlıklı dişlere sahip olması ve diş hekimi korkusu yaşamaması için güzel bir zemin hazırlamış olursunuz.