Güncel Yazılar

Çocuklarda Diş Fırçalama Süreci Nasıl İlerlemelidir?

Anne-baba olmanın en zor yanlarından biri de, çocuklarınıza diş fırçalamayı sevdirmektir. Çünkü çocuklar ilk başta genel olarak diş fırçalamayı sevmez ve dişlerini fırçalatmak istemez. Çocukların bolca tüketmeyi sevdikleri çikolata, şeker gibi yiyecekler nedeniyle dişleri daha kolay çürümektedir.   Bu sebeple anne ve babalara düşen görev de, çocuklarının diş sağlığını korumak amacıyla onların başlangıçta dişlerini düzenli bir biçimde fırçalamak ve onlara diş fırçalama alışkanlığı kazandırmaktır.

 

Çocuklarda Diş Temizliğine Ne Zaman Başlanmalıdır?

Ebeveynler, çocuklarının diş temizliğine henüz bebeklik dönemlerinde, yaklaşık altı aylıkken başlamalıdır. Bebeklerin katı gıdaları tüketmeye başladıkları andan itibaren öğün aralarında ve özellikle gece yatarken ağız temizlikleri dikkatlice yapılmalıdır. Anne-babalar bir pamuğu hafifçe nemlendirerek, dişlerin çiğneme yüzeylerini temizlemelidir.

Diş Fırçalama Eğitimine Ne Zaman Verilmelidir?

Çocukların ileriki yaşlarda diş fırçalamayı bir alışkanlık haline getirmesi gerekmektedir. Bu noktada en büyük katkı ise şüphesiz ki aileden gelmektedir. Çocuklarınızın dişlerini fırçalamanız ve ona diş fırçalamayı öğretmeniz gerekmektedir. Özellikle bu alışkanlığı kazandırmanız için en uygun zaman dilimi, üç yaşından başlayarak çocuğunuz okula başlamadan önceki dönemdir. Ancak genellikle çocuklar dişlerinin ön yüzeylerini temizlediklerinden, diş fırçalama eylemi sırasında onları kontrol etmeli, özellikle çiğneme dişlerini dikkatlice temizlemelisiniz.

Diş fırçalama eğitimi yanında, çocuklarınızı diş hekimine götürüp, dişlerini düzenli olarak kontrol ettirmeniz de, sağlıklı bir diş ve ağız için en önemli anahtarlardandır. Çocukluktan itibaren diş doktoruna gitmeye alışan bir birey, diş sağlığını pek de ihmal etmeyecektir.

Çocuklara Diş Fırçalama Nasıl Sevdirilir?

Çocuğunuza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için, öncelikle onun için diş fırçalamayı bir eğlence haline getirmelisiniz. Mesela çocuğunuzla birlikte aynı anda dişlerinizi fırçalamanız, onun keyif alacağı bir aktivite olacaktır. Çocuğunuza onun seveceği bir diş fırçasını ve macununu seçmesine izin verin. Böylece çocuğunuz o nesnelerle bağ kuracak ve dişlerini fırçalamak isteyecektir. Çocuklarınızın dişlerini fırçalamasına izin vermek, ona bir birey olma konusunda da yardımcı olacaktır. Ancak dişlerini fırçalarken onu izlemeli ve eksik bıraktığı noktalarda ona yardım etmelisiniz. Bu gibi durumlarda ona nasıl diş fırçalaması gerektiğini anlatmanız ise, çocuğunuz için oldukça eğiticidir.