Güncel Yazılar

Çocuklar İçin Yer Tutucular

Çocuklar İçin Yer Tutucular

Süt dişleri çocukların yüz ve çene gelişimleri için büyük önem taşımaktadır. Süt dişleri ortalama 12 yaşında tamamen dökülüp, yerlerini daimi dişlere bırakırlar. Ne var ki bütün süt dişlerinin bu yaşa kadar korunması oldukça zordur. Birçok çocuk, çürük, iltihap, yeterli miktarda anne sütü alınamaması, yanlış biberon ve emzik kullanımı vb. nedenlerle süt dişlerini erkenden kaybetmektedir. Yer tutucu, erken diş kayıpları yaşayan bu çocukların ileride ortodontik problemlerle karşılaşmasını önlemek için uygulanan tedavi yöntemine verilen addır.

Sabit ve Hareketli Yer Tutucular 

Her eksik diş yer tutucu kullanmayı gerektirmez. Yer tutucular, doğal zamanından önce kaybedilen dişler için önerilmektedir. Uzman bir çocuk diş hekimi, kısa bir muayenenin ardından hangi dişler için yer tutucu uygulanması gerektiğine karar verir. 

Yer tutucular sabit ve hareketli olmak üzere iki çeşittir. Yaşa, kaybedilen diş sayısına, genel diş durumuna ve gelişimine göre sabit ya da hareketli yer tutucu aparey tercih edilmektedir. Sabit yer tutucular adından da anlaşıldığı gibi yerleştirildikten sonra hareket etmeyen metal apareylerdir. Bunlar diş hekimleri tarafından bir seansta takılırlar ve yalnızca hekim tarafından çıkarılabilirler. Hareketli yer tutucular istendiği zaman takılıp çıkarılabildiği için kullanımları daha rahattır. Hareketli yer tutucu apareyler sabit olanlara göre daha çok tercih edilmektedir.

Yer Tutucular Nasıl Uygulanır?

Tedavide ilk aşama hastanın diş ölçülerinin alınması ve hangi tip yer tutucu kullanılacağına karar verilmesidir. Diş teknisyenleri alınan ölçülere göre yer tutucuları hazırlar. Bundan sonraki aşama yer tutucuların ağza monte edilmesinden ibarettir. Sabit yer tutucular bir seansta uygulanabilirler. Yer tutucu apareyler, eksik dişlerin yerini alarak sağlıklı ve düzgün bir diş dizilimi meydana getirmektedirler. 

Yer tutucu aparey kullanmayan çocuklar çapraşık ve çürümeye meyilli dişlere sahip olur. Eksik dişler ayrıca çiğneme fonksiyonunun da gelişmesine engel olmaktadır.

Yer Tutucu Tedavi Yaptırdıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yer tutucu tedavisinden sonra hastanın ağız ve diş sağlığına daha fazla özen göstermesi gerekmektedir. Hareketli yer tutucu kullanılıyorsa, aparey yemek yerken mutlaka çıkarılmalı ve suda bekletilmelidir. Apareyler nazik bir şekilde temizlenip tekrar kullanılabilir. Apareylerin şekillerini bozulmamasına ya da bükülmemelerine çok dikkat edilmelidir. Aksi bir durum söz konusu olduğunda, apareyleri hiç zorlamadan hemen diş hekiminize başvurmalısınız.

Diş hekimi kontrollerinin aksatılmaması tedavi süreci için önemlidir. Aparey kullanırken bazı gıdalardan uzak durmak gerekebilir. Bu konuda diş hekiminin tavsiyelerine dikkat etmelisiniz. 

Okutan Diş Polikliniği’nde Pedodonti uzmanı diş hekimleriyle görüşmek ve tedaviler hakkında daha fazla bilgi almak için iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.