Güncel Yazılar

Çapraşık Dişler İçin Tedaviler

Sosyal alanlarda güzel bir gülümsenin güvenini herkes yaşamak ister. Gülümsemesine güvenen bir kişi kendini daha rahat ve özgüvende hissedecektir. Fakat dişlerimizin çapraşık olduğuna inanıyorsak gülümsememizi gizlemeye çalışırız. Dişlerinizdeki çapraşıklığı mutlaka düzeltilmesi gereken bir sorun olarak algılamamalısınız. Doğal diş yapınız, gülümsemenize size özel bir kişilik katabilir. Fakat dişlerinizin görünümden memnun değilseniz ve bu durum dişlerinizde sağlık sorunlarına, konuşma problemlerine yol açıyorsa çapraşık dişler tedavi edilerek, gülümsemeniz iyileştirilebilir.

Çok yaygın bir sorun olan çapraşık dişler, sadece görünüş olarak sizi rahatsız etmez aynı zamanda ağız sağlığınız için de bir dezavantajlı bir durumdur. çapraşık dişlerin temizliği kolay yapılamaz ve diş aralarını evde temizlemek neredeyse imkânsızdır. Dişler arasında biriken kalıntılar diş çürümelerine, ağız kokusuna ve dişeti enfeksiyonlarına sebep olmaktadır. Ağız sağlığınız ya da sadece görünümünüz için çapraşık dişleri tedavi ettirmenin birçok farklı tedavi seçeneği bulunmaktadır.

Uygulanabilecek çözüm yollarını öğrenebilmek için öncelikle diş hekiminiz veya bir ortodontistle görüşüp çapraşık dişlerin tedavisi için uygulanan seçenekler konusunda bilgi edinebilirsiniz. Diş telleri, diş düzleştirme ameliyatları ya da diş protezleri bu seçeneklerden bazılarıdır.

Diş Telleri: Diş telleri her yaşta hasta için oldukça kalıcı sonuç sağlayan mükemmel bir çözümdür. Farklı renk ve malzeme seçenekleri bulunan diş telleri, artık ağız estetiğini bozmayan görünümleri ile yetişkinler tarafından da tercih edilmektedir. Özellikle çocukların ağız yapıları esnek olduğundan çocuklar için özellikle tercih edilmektedir. Diş teli tedavisi genellikle iki ya da üç yıl sürebilmektedir. Bu süreç hastanın ağız yapısına göre değişebilir.

Metal diş telleri, dişlerin üzerine yapıştırılan küçük kareler olan braketler ve onlar tarafından sabitlenen diş telleri ve bantlardan oluşmaktadır. Diş telleri, özellikle çapraşık miktarının çok olduğu hastalarda tercih edilmektedir. Metal diş tellerinde braketler artık daha küçük ve daha az metal kullanılmaktadır. Farklı renklerde materyalleri ile de genç hastalar için daha cazip seçenekler sunulmaktadır. Kullanımı eskisinden daha rahat olduğu için çok tercih edilmektedir.

Seramik diş telleri, dişlerin üzerine yerleştirilen seramik braketler ve braketlere bağlanan teller diş renginde olduğu için dışardan fark edilmesi zordur. Metal diş telleri gibi öne çıkmazlar. Görünüş itibari ile çok cazip olduğu için seramik diş telleri de oldukça tercih edilmektedir. Fakat seramik braketler metaller kadar dayanıklı olmadığı için kırılabilir ve lekelenebilirler. Ayrıca metal diş tellerine göre de daha pahalı bir seçenektir.

Görünmez diş telleri, şeffaf plastikten size özel, ağzınıza göre imal edilmiş plaklardır. Dişlerin üzerine tam oturarak dişlerdeki çapraşıklığı düzenlemeye yarar. Görünmez diş telleri ile çapraşık dişleri düzeltmek klasik diş teli kullananlara göre daha uzun sürece sürecektir.

Lingual diş telleri, dişlerin iç yüzeyine yani dile bakan tarafına yerleştirilen diş teli seçeneğidir. Diş telleri dışardan görünmeyeceği için tercih edilebilir. Fakat karmaşık diş çarpıklıklarına sahip kişiler için lingual diş telleri doğru seçenek olmayabilir. Kullanımı ve tellere ağızda alışmak daha zordur, dişlerdeki onarımı diğer diş teli uygulamalarına göre uzun sürecektir.

Porselen Kron ve Yaprak Porselenler: Diş tellerine göre daha hızlı sonuç alınabilecek porselen kron ve yaprak porselenler, dişlerdeki kusurları gizlemek için doğal dişlerinizin üzerine yerleştirilen porselen kaplamalardır. Kaplamaların, tercihinize ve ağız yapınıza göre pek çok seçeneği bulunur. Diş kaplamaları ile çapraşık dişleri, renk bozukluklarını, çatlak, kırık ve boşlukları kolayca gizleyebilirsiniz.