Güncel Yazılar

Ağız Kokusunun Temel Sebepleri Nelerdir?

Ağız kokusu, hepimizin günlük hayatını etkileyen bir süreç. Sabah yataktan kalktıktan sonra ağızdan yayılan kötü kokuya, sadece sabah saatlerinde değil günün her anında maruz kalabiliriz. İnsanlarla sağlıklı iletişim kurmamızı dahi engelleyen ağız kokusunun temelde birçok sebebi var. Bu sebepler öğrenildiği takdirde ise, ağız kokusundan kurtulmak artık imkânsız değil. Ağız kokusunun nedenleri öğrenmek ve bu sorundan kurtulmak için dilerseniz içeriğimize bir göz atın.

 

  Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

            1-Diş taşı: Ağzınızda oluşan diş taşları, ağız kokusunun en önemli nedenlerinden biridir. Ağızdan gelen kötü kokunun kaynağını merak ediyorsanız, ilk olarak diş taşlarınızın olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

2-Diş eti iltihabı: Diş taşına bağlı olarak oluşan diş eti iltihabı da, ağız kokusuna neden olan başlıca sorunlardan biridir.

3-Dişlerin yeteri miktarda fırçalanmaması: Eğer dişlerinizi yeteri kadar fırçalamıyor ya da fırçalarken gerekli özeni göstermiyorsanız, ağız kokusu sorunuyla yüzleşmeniz gerekebilir. Aynı zamanda dişlerinizi fırçalamadan evvel kullanacağınız diş ipi, dişlerinizin en etkili bir biçimde temizlenmesine yardımcı olacağı gibi, sizi ağız kokusu derdinden de kurtaracaktır.

4-Ağızda çürük diş bulunması: Eğer ağzınızda çürük bir diş varsa, bu diş sebebiyle de ağız kokusu yaşıyor olabilirsiniz. Yaptıracağınız ufak bir diş muayenesi ve çürük dişin tedavisinin ardından ağız kokusu sorununuzu çözebilirsiniz.

5-İç hastalıklarınızın olması: Reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıklarınızın olması; diyabet, kulak burun ve boğaz rahatsızlıkları, geniz akıntıları, sinüzit gibi birçok hastalık da ağız kokusunun tetikleyicisi olabilir. Eğer içerikte bahsettiğimiz diğer maddelerdeki hiçbir soruna sahip değilseniz, bir doktor kontrolünden geçmenizde fayda var.

6-Yoğun stres: Günlük hayatımızın her alanında yoğun bir strese maruz kalabiliyoruz. Stresli bir hayat sürmeniz de ağız kokusunu artırıcı bir unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Nasıl mı? Yoğun stres yapan bireylerin tükürük salgısında gerçekleşen azalma, ağız içi kuruluğa sebep olarak ağız kokusunu ortaya çıkarabilmektedir.

7-Yeteri miktarda su içmeme: Almanız gereken günlük su miktarından az su tüketmek de, ağız içinden gelen kokuya neden olmaktadır. Tıpkı yoğun stres başlığında anlattığımız gibi, su tüketmediğiniz zamanlarda da tükürük salgınızda ciddi miktarda bir azalma olmakta, bu durum ise ağız kokusunu tetiklemektedir.